Pepa Plana porta el seu "Paradís pintat" a la Factoria d'Arts Escèniques de Banyoles, un espectacle amb les migracions de rerefons

14.02.2017

La cèlebre pallassa es posa en la pell d’una angeleta que vol ser àngel de la guarda, però descobrirà que la realitat no és tal i com se l’havia imaginat.

El proper 24 de febrer, l’escenari de la Factoria d’arts escèniques es convertirà en el típic bufet de casa els avis o tiets, amb el seu cobretaula de ganxet i tot. Al damunt del bufet hi ha un d’aquells quadres plens d’angelets (més concretament quatre angeletes) d’aquells que sempre hem vist però que mai hem fet cas. Pepa Plana, que interpreta una d’aquestes angeletes voldrà sortir del quadre i farà tots els possibles per complir el seu somni: volar per convertir-se en un àngel de la guarda.

Paradís pintat és el resultat de la primera col·laboració entre la pallassa Pepa Plana i el prestigiós dramaturg Ferruccio Cainero, gran coneixedor de la Commedia dell’Arte i el món dels pallassos. Fruit d’aquest treball conjunt ha nascut aquest emotiu espectacle que té com a rerefons les migracions. Amb grans recursos visuals –obra de l’estudi de creació audiovisual Nueveojos-, es posa en escena una història plena de gags divertits i sensacionals, però que ens connecta amb la cara més tràgica del món on vivim, interpel·lant directament a l’espectador que no surt indiferent del teatre.

El tema de les migracions és un tema recorrent als treballs de Pepa Plana. Anteriorment havia fet Èxode amb el desaparegut Joan Montanyès “Monti” i amb Joan Valentí. Si Èxode ens remetia a la Guerra Civil Espanyola, Paradís Pintat ens fa pensar amb les migracions actuals, que també podrien ser tots els exilis i desaparicions que hi ha hagut al llarg de la història. Plana que és membre de Pallassos sense Fronteres, explica que té una inquietud temàtica ja que “no pot ser que com a societat no fem res i que jo personalment no fes res” i a més la pallassa compta amb rerefons familiar: uns avis que van haver-se d’exiliar durant la Guerra Civil i que van acabar al camp de concentració d’Argelers.

Col·laboració amb Proactiva Open Arms

La companyia Pepa Plana col·labora amb aquest espectacle amb l’ONG de salvament marítim Proactiva Open Arms que actualment compta amb dues missions de rescat de persones refugiades al Mediterrani central i Lesbos (Grècia).

Paradís pintat

En el decurs de l’espectacle podem veure com l’àngel que interpreta Pepa Plana li costa diferenciar el paper que fa un àngel de la guarda i el d’un superheroi, veurem com aconsegueix escapar-se del quadre, com interactua amb els altres àngels, com intenta volar i com va a parar al fons marí. Allí es trobarà amb una realitat que no havia imaginat i voldrà tornar al seu Paradís pintat (o no).

Paradís pintat es va estrenar a l’estiu al Festival Grec de Barcelona i ha passat per la Fira de Teatre de Ciudad Rodrigo amb molt bona acollida de crítica i de públic. Després de la temporada a Barcelona, Paradís pintat girarà per diverses ciutats com Valls, Arenys de Mar, Girona, València o La Seu d’Urgell, entre d’altres.

Pepa Plana

L’actriu i pallassa Pepa Plana és un referent nacional i internacional del gènere. L’any 2014 va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura. Entre els seus treballs unipersonals cal destacar De Pe a Pa, Giulietta, L’atzar o Penélope. I al 2012/2013 va formar part del Cirque du Soleil amb la creació i gira de l’espectacle Amaluna. A més, va ser impulsora i directora del Festival Internacional de Pallasses d’Andorra durant les seves cinc edicions i ha reivindicat sempre el paper de les dones pallasses.

Les entrades, amb un preu de 12 €, es poden adquirir a través de la web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Pg. de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 a 18:45 h i els divendres de 8:30 h a 16:45 h.)

Notícies