Christian Scott, un dels grans de l'escena jazzística estatunidenca, estrena a Banyoles la seva última producció "Ruler Rebel"

29.03.2017

El trompetista nord-americà, revolucionari i renovador del jazz i un autèntic mite a Nova Orleans, farà a Banyoles l’estrena a l’Estat i l’únic concert a Catalunya.

Christian Scott, un dels grans de l’escena jazzística estatunidenca, farà l’únic concert a Catalunya de la seva gira aquest dissabte 1 d’abril a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles (21 h, 15 €). Ho farà acompanyat del seu quintet, en un concert que suposa l’estrena absoluta a l’Estat espanyol de la seva nova producció, Ruler Rebel.

Scott llançarà tres àlbums que serviran per commemorar el centenari de les primeres gravacions de jazz del 1917. Es titularà The Centennial Trilogy, i suposa una reavaluació sòbria de les realitats socials i polítiques del món a través del so. Es tracta d’una lletania de temes que segueixen protagonitzant experiències col·lectives: esclavitud a Amèrica, inseguretat alimentària, xenofòbia, immigració, canvi climàtic, orientació sexuals, equitat de gènere, feixisme i el retorn de la demagògia.

Nascut l’any 1983 a Nova Orleans, Scott és trompetista, compositor, productor i executiu musical, però, per sobre de tot, s’ha guanyat l’etiqueta de revolucionari i renovador del jazz. És considerat un dels pares de l’Stretch Music, un gènere amb arrels jazz que intenta estrènyer el ritme, les melodies i les convencions harmòniques per abraçar altres formes, llenguatges i cultures musicals. S’ha convertit en un dels grans de l’escena nord-americana i és un dels compositors amb més traça a l’hora de conjugar jazz amb músiques com ara el hip-hop o el rock.

El 2010 i el 2012 va guanyar el prestigiós premi Edison mentre que el 2006 va ser nominat al Grammy per Rewind That, el seu primer disc. La revista Billboard va qualificar el seu debut com “el més important que ha vist el jazz en la darrera època”. Des del 2002 ha publicat set discos aclamats per la crítica i dos àlbums en viu. Segons la ràdio nacional dels Estats Units, la NPR, “Scott ha marcat l’inici d’una nova era del jazz”, mentre que la revista JazzTime l’ha definit com “l’arquitecte d’una nova fusió” i “el Déu del jove estil del jazz”. Scott és conegut per emfatitzar la respiració sobre la vibració, en una tècnica coneguda com el xiuxiueig.

Scott ha treballat amb McCoy Tyner, Prince, Marcus Miller, Eddie Palmieri, Mos Def (Yasin Bey) i Thom Yorke, entre d’altres. És nebot del llegendari saxofonista Donald Harrison Jr. i nét del també llegendari Donald Harrison. Scott ha inspirat el personatge de Delmond Lambreaux de la sèrie Treme de la HBO.

Christian Scott s’implica en causes que impacten positivament a la seva comunitat. Així, dona temps i talent a diferents organitzacions. Pertany a Guardians Institute, una organització sense ànim de lucre, dedicada a mantenir la cultura en zones de baixos recursos.

Per al concert de Banyoles, estarà acompanyat de Max Mucha al baix, Corey Fonville a la bateria, Logan Richardson al saxo i per Zaccai Curtis al piano i teclats.

Les entrades per al concert es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 17:45 h).

Per més informació:                                               

Ateneu - Centre Municipal d’Estudis Musicals                                          

972 57 60 49                                                                       

ateneu@ajbanyoles.org / www.ateneu.banyoles.cat          

Notícies