Una nova activitat de turisme cultural de Banyoles permet veure l'Arqueta i el campanar del Monestir de Sant Esteve

03.04.2017

Els Museus de Banyoles ofereixen des d’aquesta primavera fins a final d’any aquestes noves activitats en forma de visites guiades i activitats familiars que completen i amplien l’oferta patrimonial ja consolidada que es presenta cada any. Aquestes activitats, dirigides al públic general i familiar. Per les tres activitats cal reserva prèvia. Els serveis educatius dels Museus de Banyoles, Arqueolític, es fan càrrec de la seva realització. Ho ha presentat el regidor de Cultura de Banyoles, Jordi Bosch, al Monestir de Sant Esteve.

De les 3 noves activitats de turisme cultural de Banyoles, una és reformada. Es tracta de la proposta Banyoles medieval: del carrer al campanar. La visita a la Banyoles medieval ja es feia durant els anys anteriors, però aquest any s’incorporen nous elements del Monestir de Sant Esteve. Després de passar pels edificis i conjunts mes emblemàtics com la plaça Major, el Tint, la Muralla o la Pia Almoina (l’actual Museu Arqueològic), es visitarà el Monestir de Sant Esteve, el claustre, l’església amb el retaule gòtic de Santa Maria de l’Escala i es pujarà al campanar per l’escala de cargol obrada amb travertí ben treballat. Des de dalt es podrà gaudir d’unes vistes immillorables que donaran una visió gairebé a vista d’ocell del que era la vila medieval i així comprendre com es va fundar Banyoles i com s’hi vivia durant l’edat mitjana. L’itinerari acabarà amb la visita a l’arqueta de Sant Martirià, una joia d’orfebreria del segle XV. Aquesta visita al Monestir de Sant Esteve de Banyoles es podrà fer el tercer dissabte de mes, d’abril a octubre, serà d’una hora i mitja de durada i costarà 4 euros (els més grans de 65 anys 2,5 euros i els menors de 6 anys gratuït).

Les altres propostes són els Exploradors de l’Estany i la nova visita virtual al jaciment de Vilauba en 3 dimensions. Exploradors de l’Estany vadirigida a famílies i recomanada per a nens majors de 6 anys. L’activitat, que té per finalitat descobrir què ens amaga l’Estany i el seu entorn, s’inicia al Museu Darder on es podrà explicar el funcionament de l’Estany, i la seva biodiversitat. Vorejant un dels recs l’activitat es dirigirà cap a l’Estany on, amb els materials de recerca, els participants podran descobrir i aprendre un munt de coses a través del joc i la didàctica. Aquesta activitat serà gratuïta, durarà una hora i es realitzarà alguns caps de setmana durant l’any.

Entrem a la vil·la romana de Vilauba (Camós) és la nova activitat dirigida al públic general que permetrà als visitants conèixer la vil·la com a centre d’explotació del territori que va funcionar des del segle II-I aC fins al segle VII dC quan pren forma de vilatge visigot. A través de la visita guiada, coneixeran com era la vil·la, amb la respectiva zona residencial i la pars rustica, i ens farem una idea de com era el sistema de vida i organització de la casa i la seva explotació. Al llarg d’aquest any s’implementaran recursos innovadors que faran de la visita una experiència única i enriquidora. Es tracta de la recreació 3D d’alguns espais de la vil·la que permeten la interacció entre el passat i el present ajudant a fer més comprensible el jaciment i els seus espais. Els visitants podran visitar la vil·la romana de Vilauba el segon dissabte de mes, d’abril a octubre, serà d’una hora de durada i costarà 4 euros (els més grans de 65 anys 2,5 euros i els menors de 6 anys gratuït).

La regidor de Cultura, Jordi Bosch, ha manifestat que “és la nova programació d’activitats guiades del 2017 en temes de patrimoni, cultura i medi ambient de Banyoles, volem donar valor a aquestes 3 noves visites, destacant que per primera vegada es podrà pujar al campanar del Monestir i fer una visita en 3D a Vilauba”.

Notícies