Inauguren l'exposició "La Revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis" al Museu d'Arqueologia de Catalunya

29.09.2017

L’exposició és un aparador dels resultats de les exhaustives excavacions arqueològiques fetes en el poblat neolític de la Draga de Banyoles al llarg de gairebé trenta anys.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) exposa, des d’avui, i fins el 4 de febrer del 2018, la mostra “La Revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis”. Una exposició fruït dels treballs duts a terme durant pràcticament 30 anys al jaciment arqueològic de la Draga, Banyoles, per un equip multidisciplinari format per científics del Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF) i del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles que han aportat resultats de gran impacte científic i gran projecció internacional, presentats en format d’una gran exposició.

La mostra exposa per primera vegada més de dues-centes peces arqueològiques recuperades de la Draga, entre les quals hi ha un excepcional conjunt d’estris fets de fusta i matèria orgànica de més de 7.000 anys.

La revolució neolítica va ser la primera gran transformació del medi; plantes i animals domèstics desconeguts fins aleshores i l’aplicació de tecnologies que transformarien radicalment l’entorn. Fa uns 7400 anys un grup d’agricultors i ramaders prehistòrics s’assenten a la vora de l’Estany de Banyoles, esdevenint el poblat neolític més important a Catalunya i on es va produir una veritable revolució.

La Draga és l’únic jaciment arqueològic lacustre de la península Ibèrica i un dels més antics i importants de la Mediterrània occidental; fet que permet exemplificar a través de l’extraordinari patrimoni conservat, en part sota l’aigua, una etapa cabdal de la nostra història: els inicis de l’agricultura i la ramaderia.

Quatre àmbits temàtics plens de singularitats

Aquesta exposició s’estructura en quatre àmbits que responen a: Emoció, Anàlisi, Interpretació i Imaginació. A l’emoció es mostra l’impacte que va generar la descoberta de l’assentament del poblat de la Draga el 1990 i presenta als arqueòlegs protagonistes de la recerca. S’exposa una eina de fusta de més de 7.000 anys, que s’ha convertit en un dels seus símbols.

A l’anàlisi es presenta una col·lecció singular de peces arqueològiques originals, representatives del jaciment: la fauna (salvatge i domèstica), les restes vegetals (silvestres i conreades), les restes d’aliments, els objectes de la vida quotidiana, els estris d’ús pràctic, els guarniments i els elements connectats amb l’esfera social o les creences. A l’interpretació es reconstrueix el panorama del que va succeir a la Draga durant aproximadament 400 anys gràcies a l’enorme quantitat de dades obtingudes i processades per un ampli equip científic multidisciplinari. La singularitat del jaciment de la Draga i l’enorme quantitat de dades obtingudes comporta un esforç majúscul a l’hora de catalitzar la informació i generar coneixement. Més de cinquanta científics de diversos països del món treballen des de les seves especialitats per construir models interpretatius comprensibles per a tots els públics.

A la Imaginació es visita a l’ambient de la Draga mitjançant una experiència virtual. Us proposem endinsar-vos en el passat a través de la recreació del poblat de la Draga, i amb una experiència virtual, per tal de sentir-vos com uns autèntics neolítics. La "Reconstrucció digital del passat prehistòric: realitat virtual i intel·ligència artificial per entendre la vida social al Neolític” és un projecte impulsat pel programa RecerCaixa, una iniciativa de l'Obra Social "la Caixa" en col·laboració amb l'Associació Catalana d'Universitats Públiques.

L’exposició es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya - Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc. Barcelona). Inclou un programa d’activitats paral·leles que permetran obtenir una nova visió de les innovacions al llarg de la història. Es tracta de visites guiades, activitats per a públic familiar, debats i demostracions per a tots tipus de públics i la presentació del catàleg.

El MAC és un museu nacional reconegut pel Parlament de Catalunya. La seva missió és mostrar permanentment els vestigis, fonamentalment de caràcter arqueològic, que, des de l'aparició de l'home, il·lustren l'evolució cultural de l'entorn.

Notícies