La joveníssima arpista Noelia Cotuna, El Psaiko Quartet i la Mezzo Helena Ressureiçao, triomfadors del 88 concurs de Joventuts Musicals celebrat a Banyoles

20.11.2017

L’arpista de només 17 anys, la més jove del certamen, obté el Primer Premi de la seva modalitat i el Premi Especial de la European Union of Music Competition For Youth

La més jove dels 61 intèrprets de tot l’estat que han pres part en el 88è Concurs de Joventuts Musicals s’ha alçat amb els premis més destacats. Es tracta de Noelia Cotuna, castellonenca de només 17 anys que ha obtingut brillantment el Primer Premi de la Modalitat d’Arpa i el Premi EMCY que atorga la Unió Europea de Concursos de Música per a Joves pel fet de ser la intèrpret que va obtenir la puntuació més alta de totes les modalitats. Aquesta jove arpista no només va haver de competir amb intèrprets d’altíssim nivell sinó també contra un retard de més cinc hores en un vol des de Londres que va fer perillar la seva participació al Concurs.

Aquesta 88a edició se celebrava a Banyoles (Girona) i es disputaven les modalitats d’Arpa, Música de Cambra i Cant, aquestes darreres, dues de les més exitoses del certamen. En Cambra, disputadíssima ja des de l’Eliminatòria, el Primer Premi ha recaigut en el quartet de saxofons Psaiko Quartet i el Segon Premi en el duo de piano Antón & Maite. En la de Cant, la mezzosoprano portuguesa Helena Ressureiçao ha obtingut el Primer Premio i el contratenor Mikel Uskola, el Segon. En la Modalitat d’Arpa el Segon Premio ha estat declarat desert.

Els guardonats tindran com a premi la celebració de gires de concerts per la Red de Músicas, el circuit de Juventudes Musicales de España (JME), quatre gires els primers premis i dos els segons. D’aquesta manera el Concurs de Joventuts Musicals juga un paper fonamental com a plataforma de promoció dels millors joves músics espanyols. La guanyadora del Premi EMCY passa a formar part de la nòmina d’artistes de la Unió Europea de Concursos de Música per a Joves (EMCY en les seves sigles en anglès), de la qual el Concurs de Joventuts Musicals és l’únic membre espanyol.

Las proves s’han celebrat del 16 al 19 de novembre a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. El jurat qualificador ha estat integrat pel seu nou president, el compositor madrileny Jesús Rueda, el violoncel·lista Fernando Arias, el pianista José Enrique Bagaría, l’arpista José Antonio Domené, el clarinetista Joan Enric Lluna, la soprano Marta Mathéu i el contratenor Xavier Sabata. El crític musical Aleix Palau ha estat el secretari sense vot. La gala d’entrega de premis ha estat presidida por l’Alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el president de JME, Miquel Cuenca.

El Concurs Permanent de Jovenes Intèrprets de Juventudes Musicales de España Es va crear l’any 1979 i des de llavors acumula 88 edicions, ja que s’organitza en cicles biennals de quatre fases itinerants, a raó de dues fases l’any. És l’únic concurs que abraça totes les modalitats i instruments. La de Banyoles ha sigut la darrera fase del bienni 2016-2017. Cal destacar que en el pròxim bienni el Concurs experimentarà una profunda reforma i, per tant, a Banyoles s’ha tancat una etapa històrica del certamen.

Notícies