Sam McElroy & Gabriela Montero porten "El viatge d'hivern" de Schubert a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles

13.12.2017

És un dels cicles Lieder més emblemàtics de tots els temps, escrit en els darrers anys de vida del compositor austríac, que tindrà lloc aquest dissabte 16 de desembre 

El baríton irlandès Sam McElroy i la pianista veneçolana Gabriela Montero porten El viatge d’hivern de Franz Schubert a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles aquest dissabte 16 de desembre (21 h, 15 €). D’aquesta manera, la prestigiosa intèrpret veneçolana tancarà la residència artística a l’Ateneu – CMEM.

Winterreise (Viatge d’hivern) D. 911 és una obra d’alta intensitat emocional i representa un dels cicles de Lieder més emblemàtics de tots els temps. L’austríac el va compondre en el seu darrer any de vida sobre poemes de Wilhelm Müller.  És expressió del romanticisme musical més inspirat i, de fet, se l’ha comparat sovint amb les pintures de Caspar David Friedrich, alhora que se’l considera proper a la filosofia juvenil d’Arthur Schopenhauer. S’hi reflecteix la personalitat de l’autor a través d’uns passatges gèlids. La temàtica és l’amor no correspost. No hi ha línia dramàtica sinó que s’enllacen les reflexions d’un home que passeja sol a l’hivern. Així doncs, hi predomina la fred, la foscor, un paisatge desolat i, per tant, la solitud.

McElroy i Montero portaran a l’escenari de l’Ateneu – CMEM una peça preciosa. A més, els assistents, viuran un concert únic ja que la parella ha interpretat aquest cicle una única vegada abans.

Artista resident de l'Ateneu - CMEM 2017

Nascuda el 1970 a Veneçuela, Montero va fer la seva primera interpretació en públic als cinc anys. Als vuit, va debutar com a solista amb la Orquesta Sinfónica Simón Bolívar, dirigida pel mestre José Antonio Abreu. Des de llavors, la seva carrera ha estat imparable i avui és una de les pianistes més reputades del moment, tant per les seves inspirades lectures del gran repertori clàssic i romàntic com per les cèlebres improvisacions, que sol incloure en els seus recitals. Montero ha recuperat el recurs a la improvisació en la música clàssica, que feia segles que s’havia abandonat, i regularment invita el seu públic a escollir idees i temes sobre els quals improvisar.

Entre altres guardons i reconeixements, el 2015 va obtenir el Premi Grammy Llatí al Millor àlbum de música clàssica. Ha estat convidada per les millor orquestres del món, com ara les Filarmòniques de Los Ángeles i Nova York, les Simfòniques de Chicago i San Francisco, Gewandhaus de Leipzig, Academy of St. Martin in the Fields, Orquestra de Cleveland, i ha sigut dirigida per mestres com Claudio Abbado o Lorin Maazel. Però Montero és molt més que una grandíssima pianista, és coneguda arreu pel seu compromís en la defensa dels drets humans. Per això ha estat nomenada Cònsol Honorària per Amnistia Internacional i el 2009 va participar en la cerimònia de presa de possessió del president nord-americà Barack Obama.

Gabriela Montero va encetar la residència artística de l’Ateneu – CMEM 2017 el passat 3 de març amb un concert en què va interpretar dues obres mestres del repertori romàntic, l’Impromptus op. 90, D. 899 de Franz Schubert i el Carnaval, op. 9 de Robert Schumann. A la segona part va regalar una sessió d’improvisació al públic banyolí. El concert previst per a l’1 d’octubre es va haver de suspendre per motius personals de la intèrpret.

La residència ha comptat amb activitats paral·leles. Entre octubre i desembre s’està impartint el curs d’audició musical Qui té por de la clàssica?, amb el professor Rafael Esteve, amb un cicle monogràfic dedicat als concerts per a piano i orquestra més importants, i que es tanca aquest mateix dissabte. Aquest 12 de desembre també s’ha programat una sessió de Club de lectura de la Biblioteca Pública de Banyoles dedicada a la novel·la El malaguanyat de Thomas Bernhard, que se centra en la figura del genial i excèntric pianista canadenc Glenn Gould.

Les entrades per al concert es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 17:45 h).

Notícies