Marco Mezquida enceta aquest dissabte la residència artística de l'Ateneu-CMEM amb l'espectacle

19.02.2018

El músic proposa un viatge oníric per l’imaginari musical i personal de Maurice Ravel, per tal de reivindicar la modernitat i eclecticisme del seu llegat

El compositor i pianista menorquí Marco Mezquida enceta la residència artística de l’Ateneu – CMEM aquest dissabte 24 de febrer amb l’espectacle Els somnis de Ravel (21 h, 12 €), que proposa un viatge oníric per l’imaginari musical i personal de Maurice Ravel. L’objectiu és reivindicar la modernitat i eclecticisme del seu llegat així com de les músiques que el van seduir.

Els somnis de Ravel es va estrenar el 2016 a l’Auditori de Barcelona i va ser rebut amb un enorme entusiasme per part del públic i de la crítica. Des de llavors, ha captivat audiències d’arreu, tant aficionades al jazz com a la música clàssica. L’espectacle reinterpreta el llegat del compositor francès Maurice Ravel (1875-1937), va del classicisme francès als virtuosos romàntics, de l’experimentació amb la música popular als contemporanis de Ravel i a l’efervescència del jazz.

Mezquida va de la mà del percussionista Aleix Tobías i del violoncel·lista Martín Meléndez en una recreació personal i única de la música del francès. La impregna de groove i la fa créixer a través de la improvisació i de les textures de la música contemporània. En paraules de Marco Chavarría de Revista musical catalana: “Marco Mezquida i els seus dos col·legues van jugar a cor què vols –i en el més ampli sentit de la paraula– amb la música de Ravel, hi van donar colors sorprenents, timbres inaudits i ritmes elàstics, sense perdre en cap moment la sensualitat, l’elegància i la coïssor harmònica típicament ravelianes, i amb un absolut respecte per la mòrbida noblesa que caracteritza la música de Maurice Ravel. Una reelaboració a l’alçada dels grans treballs que Jacques Loussier va fer amb la música de Bach, en què l’original és perfectament recognoscible, però l’aportació és igualment genial.”

8è Artista Resident de l'Ateneu-CMEM

Músic brillant, improvisador, eclèctic i versàtil. El 8è artista resident de l’Ateneu – CMEM és una de les figures musicals que ha irromput amb més força les últimes dècades a l’escena peninsular. Tot i la seva joventut, el seu talent s’ha més que confirmat i és reclamat per crítica, públic i col·legues. Nascut el 1987 a Maó i llicenciat en piano jazz el 2009 a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), als seus trenta anys Marco Mezquida s'ha convertit en un dels músics més valorats i sol·licitats del panorama jazzístic i les músiques improvisades a Espanya, tal com demostra la seva intensa i versàtil activitat concertística, discogràfica i creativa al costat dels millors músics del país i col·laborant amb artistes de renom mundial com Lee Konitz.

El nucli de la residència artística de Mezquida seran els quatre concerts que farà durant l’any a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. L’11 de maig, pujarà a l’escenari amb la dansa de Sol Picó. Cita a cegues és un viatge musical amb sinestèsia de moviment i sons. Mezquida també és sinònim de flamenc. Ho demostrarà el 22 de setembre, quan presentarà Conexión amb Juan Gómez Chicuelo. El guitarrista és un dels escollit de l’àmbit flamenc: guanyador d’un Goya i brillant com a solista però també com a soci, entre d’altres, de Poveda o de Duquende. L’últim concert de la residència, el 15 de desembre, tindrà accent banyolí. M.A.P. és l’acrònim de Mezquida-Aurignac-Prats i també és un viatge energètic pel talent i compositiu i interpretatiu d’aquests tres joves. Marco Mezquida (piano), Ernesto Aurignac (saxo alt) i Ramon Prats (bateria) han guanyat, amb aquest treball, el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de jazz.

Les entrades per al concert es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 17:45 h).

Per a més informació:

Ateneu - Centre Municipal d’Estudis Musicals

972 57 60 49

ateneu@ajbanyoles.org / www.ateneu.banyoles.cat

Notícies