Concert benèfic del "Rèquiem" de Mozart a Banyoles

21.02.2018

El Cor i Orquestra de Cambra de l’Empordà interpretarà l’obra a benefici dels malalts de càncer del Pla de l’Estany.

El Cor i Orquestra de Cambra de l’Empordà (COCE) actuarà el pròxim 4 de març a les 5 de la tarda a l’església de Santa Maria dels Turers de Banyoles en un concert benèfic a favor de la Fundació Oncolliga Girona, entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i les seves famílies. L’obra triada per a aquest concert solidari és el Rèquiem en re menor de Wolfgang Amadeus Mozart, una de les peces més emblemàtiques de la història de la música clàssica, que el COCE va estrenar l’estiu passat al Festival de Sant Pere Pescador.

El Cor de l’Empordà, format a principis del 2017 a partir d’una selecció de veus de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, presentarà una formació amb 12 soprano, 14 contralts, 12 tenors i 12 baixos, considerada ideal per a una obra de les característiques del Rèquiem. L’Orquestra de Cambra de l’Empordà, per la seva banda, actuarà amb la formació mozartiana que marca el genial compositor: 14 cordes, 9 instrumentistes de vent, timpans i orgue. El quartet solista vocal, format per la soprano Monik Bargalló, la mezzosoprano Imma Roig, el tenor Joan Francesc Folqué i el baix Xavier Mendoza, i el director, Carles Coll, completen una formació de 80 persones que posaran el seu treball al servei d’una de les obres culminants de la música clàssica i amb un objectiu solidari: ajudar els malalts de càncer de les nostres comarques. 

No es posaran entrades a la venda però els assistents podran fer un donatiu voluntari a l’entrada de l’església de Santa Maria dels Turers. “Estem molt agraïts que el COCE hagi pensat en nosaltres com  a beneficiaris d’aquest concert i esperem que la gent s’animi a gaudir d’aquest gran espectacle de música clàssica, en un escenari magnífic, com és l’Església de Santa Maria dels Turers, sabent que al mateix temps estan col·laborant amb la nostra entitat, que al cap i a la fi és una manera molt directa d’ajudar els malalts de càncer del Pla de l’Estany i de la resta de comarques gironines”, ha explicat Lluïsa Ferrer, presidenta de la Fundació Oncolliga Girona.

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha manifestat que “és un concert per ajudar als malalts de càncer i les seves famílies; com a Ajuntament volem agrair públicament la feina de l’Oncolliga”. Tant l’alcalde Miquel Noguer com la presidenta Lluïsa Ferrer han destacat la bona feina de la delegada a Banyoles, Suli Teixidor. Per la seva part, el director de la COCE, Carles Coll, ha recordat que ja fa anys que ofereix un concert solidari amb els malalts de càncer a Banyoles, però que aquest any ha volgut fer un salt qualitatiu: “em fa molta il·lusió fer el Rèquiem de Mozart a l’Església de Santa Maria, que és el lloc on s’ha de fer, perquè és una missa de difunts”.

Més de 20 anys ajudant els malalts de càncer

La Fundació Oncolliga Girona és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i les seves famílies oferint diversos serveis als quals no arriba l’Administració. Entre aquests serveis destaca el suport psicològic, a través d’un equip de psicooncòlegs que visita els pacients als hospitals i a domicili; la rehabilitació a través de la fisioteràpia a domicili, el drenatge limfàtic i els grups de gimnàs; el préstec de material tècnic (cadires de rodes, caminadors, crosses, llits articulats, grues, etc…) o el servei de neteja a domicili, que consisteix a donar suport a persones afectades de càncer que es veuen impedides a realitzar les tasques domèstiques a causa del procés pal·liatiu de la malaltia.  L’Oncolliga disposa també d’un banc de perruques solidàries per a dones que han perdut el cabell a causa dels tractaments oncològics, en el qual s’ofereixen perruques noves de cabell sintètic a preus assequibles (entre 80 i 100 euros)  i posa a disposició dels malalts i els seus familiars dues llars-residència al costat de l’Hospital Dr. Josep Trueta on hi poden fer estades  gratuïtes durant els processos de tractament o hospitalització.

D’acord amb les dades recollides a la Memòria Social del 2017, que es publicarà pròximament, un total de 18 persones del Pla de l’Estany es van beneficiar l’any passat de l’assistència psicològica; 10 persones van rebre el servei de fisioteràpia a domicili; 9 persones van recorre al préstec de material tècnic; 7 persones van fer sessions de drenatge limfàtic; 3 afectades de càncer van recorre al banc de perruques, i una persona va fer ús de la llar-residència.

L’Oncolliga també du a terme diversos programes de prevenció en la salut dins l’àmbit de l’educació formal que tenen com a objectiu promoure hàbits de vida saludable entre els més joves.  Destaca especialment el programa “No et fumis la salut”, de prevenció de consum de tabac entre joves de 1r d’ESO. La pedagoga responsable d’aquest programa va fer l’any 2017 un total de 15 xerrades a instituts de Banyoles a les quals van assistir un total de 384 alumnes.  A més, 87 alumnes de Porqueres van participar a l’activitat “L’hort d’en Marçal”, dirigida a alumnes de primària i que té com a objectiu promoure el consum de fruita i verdura entre els més petits.

Notícies