La soprano Alba Bosch i el pianista Marc Serra presenten

26.02.2018

Els dos joves músics del Pla de l’Estany porten a l’escenari un repertori de Lied, cançó francesa, catalana i castellana

La soprano Alba Bosch i el pianista Marc Serra presenten l’espectacle ‘Entre Viena i París’ aquest dissabte 3 de març (21 h, 10 €) a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. La proposta explora un repertori de Lied, cançó francesa, catalana i castellana, posant especial èmfasi en el vincle entre la música i el text. El recital pren de referència les dues ciutats que van ser els centres culturals més importants del món durant dècades.

A la capital austrohongaresa hi neix Franz Schubert, que té una enorme producció de Lieder i que va unir música i poesia amb una enorme profunditat i sofisticació. D’aquesta manera, a inicis de segle XIX, dota de prestigi un gènere que, fins llavors, estava menys valorat que la música simfònica o la música de cambra. Anys més tard, Brahms, Schumann i Wolf prenen la tradició i la música popular per expandir-ne els límits harmònics i de llenguatge. Richard Strauss està considerat com l’últim compositor de la tradició romàntica ja que, a inici del segle XX, les avantguardes trenquen amb la concepció de l’art del segle anterior per donar pas a noves formes d’expressió.

A cavall entre el segle XIX i XX, París era l’altre pol cultural d’Europa i, allí, també s’atreveixen a innovar. Debussy desenvolupa l’harmonia i un llenguatge molt personal que es veure reflectit en moltes de les seves melodies i chansons, que inspiren poetes com ara Verlaine, Baudelaire o Mallarmé. Precisament, en aquells moments París és centre de peregrinació de molts compositors espanyols que volen obrir-se camí, com ara Albéniz, Granados i Falla. 

El trajecte que proposen Bosch i Serra recorre el romanticisme alemany, dins el qual va néixer el Lied, fins a la diversificació del gènere a principis del segle XX. Inclou peces de Schubert, Brahms, Strauss, Debussy i Falla.

El concert anirà precedit, el divendres 2 de març (17 h, Auditori de l’Ateneu), per un encontre entre els dos músics i els estudiants de l’Escola Municipal de Música de Banyoles, en el marc del cicle La classe va a concert. D’aquesta manera, els joves alumnes poden intercanviar impressions i coneixements amb els protagonistes de la programació de l’Auditori de l’Ateneu.

Nascuda a Esponellà, Alba Bosch comença els estudis al Conservatori Isaac Albéniz de Girona. El desembre de 2007 entra al Guildhall School of Music and Drama de Londres on es gradua amb matrícula d’honor sota el tutelatge d’Yvonne Kenny. Col·labora amb diversos festivals i s’ha format amb professors com ara Wolfram Rieger.

Nascut a Barcelona l’any 1991, Marc Serra s’inicia amb el piano als cinc anys. Continua els estudis al Conservatori Isaac Albéniz de Girona. Més endavant estudia a l’ESMUC i cursa el màster de Piano a la Hochschule für Musik de Basilea. Aquest 2017 ha sigut un dels guanyadors del Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya.

Les entrades per al concert es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 15:00 h).

Notícies