BANYOLES acull el VI Cicle de Conferències d'actualitat arqueològica a les Comarques Gironines

25.04.2018

Alguns dels temes destacats seran el sistema defensiu del Monestir de Sant Esteve de Banyoles o el redescobriment de la vil·la romana de Can Ring (Besalú)

Del 27 d’abril al 15 de juny de 2018 el Museu Arqueològic de Banyoles ofereix el VI Cicle de conferències d’actualitat arqueològica a les comarques gironines sota la idea i coordinació dels prehistoriadors i arqueòlegs, Alfons Díaz i Albert Aulines. Els protagonistes de les conferències seran el sistema defensiu del Monestir de Sant Esteve de Banyoles, el redescobriment de la vil·la romana de Can Ring (Besalú) i les novetats arqueològiques en el conjunt d’època ibèrica d’Ullastret, entre d’altres. 
 
El Museu Arqueològic, des de l’any 2013 i durant sis anys consecutius, assumeix i integra un cicle de conferències d’actualitat en la seva programació anual d’activitats pròpies per tal d’aproximar a la societat en general, per mitjà d’un llenguatge clar i una posada en escena entenedora, les darreres novetats entorn la recerca arqueològica gironina.  
 
La importància del cicle de conferències d’actualitat arqueològica a les comarques gironines, que tindran lloc els divendres a 2/4 de 8 del vespre a la sala d’actes del Museu Darder de Banyoles, rau en què, després de cinc anys consecutius, s’ha consolidat com un cicle inèdit a les comarques gironines i ha esdevingut un referent per a moltes persones que, tot i no formar part del gremi, s’interessen i es preocupen pel patrimoni arqueològic més proper. Aquesta tasca de socialitzar l’arqueologia es pot fer gràcies al compromís ferm i desinteressat dels mateixos protagonistes que, a diari, investiguen i tenen cura de la riquesa del patrimoni: els arqueòlegs. 
 
La programació d’aquest any s’inicia amb una xerrada emmarcada a Banyoles sobre el sistema defensiu del Monestir de Sant Esteve, a càrrec d’Almudena García. La segueix una conferència sobre el redescobriment de la vil·la romana de Can Ring de Besalú (4 de maig), en la qual Joan 

 
Frigola ens parlarà de com, per què i amb quins objectius s’han reprès les excavacions i quines han sigut les valoracions de la primera intervenció arqueològica.  
 
L’11 de maig, l’arqueòloga Anna Augé explicarà la recerca i la recuperació del conjunt patrimonial de Palol Sabaldòria de Vilafant. Els doctorands i arqueòlegs Isaac Rufí i Neus Corominas ens posaran al dia sobre el projecte que estan duent a terme a Mollet III, a les coves del Reclau de Serinyà i contextualitzaran les restes d’homo sapiens més antigues de Catalunya (18 de maig).  
 
El divendres 25 de maig Esther Medina tractarà una intervenció preventiva que es va dur a terme durant la construcció de l’autovia A2, a l’enllaç amb Vidreres, en la qual es va documentar un nombrós conjunt de sitges iberoromanes i baixmedievals. 
 
Ja al mes de juny, Xavier Niell tractarà el fenomen megalític del massís de les Gavarres-Ardenya (1 de juny), una zona que conforma la segona regió megalítica més rica i més important de les comarques de Girona amb uns 150 monuments que presenten una gran varietat tipològica, arquitectònica i cronològica. També del Baix-Empordà, Gabriel de Prado i Ferran Codina ens posaran al dia de les novetats arqueològiques en el conjunt d’època ibèrica d’Ullastret (8 de juny) que ha estat objecte en aquests darrers anys de nombroses intervencions arqueològiques desenvolupades pel MAC-Ullastret, en molts casos en col·laboració amb d’altres equips de recerca multidisciplinaris d’àmbit nacional i internacional.  
 
Finalment, en la darrera conferència, emmarcada al Pla de l’Estany, Joaquim Tremoleda i Josefina Simon faran el balanç final de l’excavació de la bòbila romana d’Ermedàs (15 de juny) després de dinou campanyes programades i continuades que han permès començar i acabar l’excavació d’un jaciment pràcticament verge. 

Diptic El VI Cicle de conferències d'actualitat arqueològica a les comarques gironines 
 

Notícies