Presentació del llibre "Dones de les terres gironines que han fet història." De Carles Bastons i Montserrat Bastons

25.09.2018

El llibre recull més de 100 biografies, amb un pròleg d’Irene Rigau i Laura Borràs, i inclou les vides de dones de les terres gironines: des de destacades escriptores com Maria Àngels Anglada i Caterina Albert; com l’escultura Emília Xargay o l’esportista escaladora Meritxell Suriñach.

També recull la vida de 8 dones del Pla de l’Estany: Francesca Bartina, filòloga i professora; Maria Coll, Modesta Roura, remeires; Cecília Marín, metgessa; Magdalena Aulina i Fidela Oller, religioses; Maria Àngels Pastells, mestra; Francesca Planas, pastora.

L’activitat està emmarcada en la difusió del Fons Francesca Bartrina Literatura i Dona inaugurat  el març de 2016.

Aquest fons va néixer amb l’objectiu de fer un homenatge a la doctora Francesca Bartrina i Martí, filòloga i professora de la Universitat de Vic, lectora, col·laboradora de la biblioteca i activista cultural i social de Banyoles i del Pla de l'Estany i de difondre el fons de la seva especialitat en  literatura i dona.

El fons es va inaugurar el 2016  amb 105 documents a partir de documents de la pròpia biblioteca i de donatius del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de la Dona de la Universitat de Vic, de l’Institut Duoda. Recerca de Dones de la Universitat de Barcelona i de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya.

Jordi Sala, vidu de Francesca Bartrina, l’any 2017 cedeix 700 documents de la biblioteca personal de Francesca Bartrina, sobre literatura i dona, els quals 600 documents ja s’han incorporat al catàleg de la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat i resta pendent 100 documents.

A aquest fons, cal afegir 50 documents nous de temàtica literatura i dona que la biblioteca ha adquirit des de la inauguració del fons. Podem dir que aquest fons actualment està format de 750 documents i que està  disponible per als/a les usuaris/àries de la biblioteca i de totes les biblioteques públiques que ho desitgin, a través del préstec interbibliotecari.

Ens hi acompanyaran el coautor del llibre Carles Bastons; la prologuista del llibre, l’Honorable Sra. Irene Rigau i l’Il·lm. Sr. Miquel Noguer, alcalde de Banyoles.

La presentació tindrà lloc avui dimarts 25 de setembre a les 20 h a la Biblioteca Comarcal del Pla de l'Estany.

Notícies