"Els nens desagraïts", de la companyia Arcàdia, aquest cap de setmana a la Factoria d'Arts Escèniques de Banyoles

06.11.2018

Un muntatge punyent, dirigit per Llàtzer Garcia, basat en uns fets reals esdevingut al poble de Sant Gregori durant els anys vuitanta.

Sant Gregori, anys vuitanta, una comunitat de famílies van decidir deixar les seves respectives feines i abandonar els seus cercles d’amistat per unir-se en una comunitat. Una comunitat catòlica, amb unes normes molt més rígides que les que promou l’església. Una comunitat que renunciava al Món i als seus grans atractius per viure en lamés estricta pobresa, enmig del camp. Cada família vivia en una caravana en un prat encerclat per una tanca. Més enllà del prat, hi havia el bosc, i després del bosc, la ciutat de Girona.

La fundadora d’aquesta comunitat era una dona que es feia anomenar Mare i s’auto proclamava la Missatgera de Déu. En un dels missatges que rebia se li va transmetre que ells eren els escollits per convertir-se en els habitants del Nou Poble de Déu quan el Món desaparegués, aniquilat per la ira celestial. Però aquesta distinció només es faria efectiva si els escollits eren mereixedors d’aquest títol. Les normes es van tornar més rigoroses fins arribar a l’extrem de dissoldre les pròpies famílies per construir-ne una de sola amb la Mare com a punt d’unió.

A la comunitat hi van créixer nens que van haver de renunciar al Món abans d’haver-lo conegut. No podien relacionar-se amb ningú que no fos de la família i ni tant sols podien anar a l’escola. Amb els anys, els nens van créixer i van abandonar la comunitat religiosa, amb tot el que això comporta: les amenaces dels integrants de la comunitat, el sentiment de culpa i la difícil adaptació al món.

Els actors encarregats de donar vida a aquesta comunitat seran, Rosa Cadafalch, Muguet Franc, Guillem Motos i Ramon Pujol, tots ells sota la direcció de Llàtzer Garcia.

Amb Els nens desagraïts, la companyia Arcàdia posa fi a la seva trilogia sobre la família iniciada amb l’espectacle La terra oblidada i continuada amb La pols. Una trilogia que ha volgut descriure tres estadis diferents: edat adulta, joventut i infantesa. Tot i que cada obra ha funcionat independentment, les tres tenen connexions temàtiques i d’estructura, ecos de personatges i situacions i un rerefons amarg plegat de ressonàncies bíbliques.

L’espectacle es podrà veure el proper divendres 9 de novembre a les 21 h a la Factoria d’Arts Escèniques.

Les entrades, amb un preu de 12 €, es poden adquirir a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Pg. de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 h a 14:45 h).

Notícies