Rafael Aguirre, el guitarrista espanyol amb més projecció internacional, oferirà tres concerts com a artista resident de l'Ateneu-CMEM de Banyoles 2019

17.01.2019

El prestigiós intèrpret malagueny oferirà tres concerts durant la seva residència artística: en format duet, solo i interpretant el Concierto de Aranjuez amb la GIOrquestra com a colofó

 El guitarrista espanyol Rafael Aguirre oferirà tres concerts com a artista resident de l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals 2019. El primer tindrà lloc aquest mateix dissabte 19 de gener (21 h, Auditori de l’Ateneu) i Aguirre s’acompanyarà de la violoncel·lista suïssa Nadège Rochat per presentar el disc La Vida Breve. El segon serà l’11 de maig i consistirà en un recital de guitarra con l’artista desplegarà tot el seu talent interpretant algunes obres mestres del seu repertori. En el darrer concert, que se celebrarà el 10 de novembre, Aguirre interpretarà el cèlebre Concierto de Aranjuez i comptarà amb la participació de la GIOrquestra, que executarà la Setena Simfonia de Beethoven. D’aquesta manera Aguirre es converteix en el novè artista resident de l’Ateneu – CMEM, prenent el relleu al pianista menorquí Marco Mezquida.

El regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes, Jordi Bosch; el president de Joventuts Musicals de Banyoles, Miquel Cuenca, i l’Artista Resident 2019, Rafael Aguirre, han presentat avui en una roda de premsa celebrada a l’Ateneu Bar els continguts de la novena residència artística de l’Ateneu – CMEM. Una residència que aquest any recau en el guitarrista espanyol més sol·licitat a nivell internacional, tal com posen de manifest els 13 primers premis d’abast mundial que ha guanyat i els 34 països on ha actuat. El seu virtuosisme i immens repertori, amb més de 30 concerts per a guitarra i orquestra, l’ha portat a adquirir renom internacional, fins al punt que avui en dia és considerat un dels guitarristes de referència mundial.

Banyoles tindrà l’oportunitat d’apreciar el talent d’aquest artista en tres actuacions en format duet, solo i amb orquestra que el malagueny realitzarà a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. En el seu primer recital de la residència es presenta junt a la violoncel•lista suïssa Nadège Rochat. Aquest duo es forma el 2012 fent el seu concert de presentació al Carnegie Hall de Nova York. Des de llavors han actuat a Espanya, França, Alemanya, Suïssa, Regne Unit, Bèlgica i Itàlia en marcs com el Museu d’Orsay a París, King’s Place de Londres, el Festival d’Ascona, Konzerthaus de Viena, Gasteig de Munic, entre d’altres. A Banyoles hi interpretaran les obres del seu àlbum La Vida Breve (Ars Produktion, 2015), que inclou música espanyola, catalana, francesa i llatinoamericana i va rebre excel·lents crítiques de revistes com Gramophone o The Strad.

En el que serà el segon concert de la seva residència es presentarà en solitari amb algunes sorpreses i al tercer recital interpretarà el Concierto de Aranjuez, una de les obres més cèlebres, interpretades i estimades de la música clàssica. Rafael Aguirre en fa una lectura que molts consideren una de les més sensibles i inspirades si no la que més. Si la interpretació d’aquesta obres mestra no era encara suficient argument, la GIOrquestra executarà també la Setena Simfonia de Beethoven, una de les més impressionants del geni de Bonn. Un programa espectacular per tancar la residència del guitarrista malagueny.

Les entrades per al concert es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 17:45 h).

El guitarrista més versàtil

Nascut a Màlaga el 2 de desembre del 1984, Rafael Aguirre va fer el seu debut orquestral amb la Jove Orquestra de Màlaga als 16 anys en una gira per Espanya i el Marroc. Gràcies a una beca de la Junta d’Andalusia i la Fundació Alexander von Humboldt de Bonn, va realitzar els estudis a Alemanya amb el professor Joaquín Clerch a la Hochschule Robert Schumann de Düsseldorf, on es va graduar amb honors. Més tard va estudiar amb el professor Michael Lewin a la Royal Academy of Music de Londres.

Aguirre actua amb regularitat en sales de prestigi internacional, com el Carnegie Hall de Nova York, el Konzerthaus de Viena, el King’s Place de Londres, la Filharmònica de Sant Petersburg o el Palau de la Música Catalana i ha estat el primer guitarrista a actuar com a solista a la Sala Simfònica de la nova Elbphilharmonie d’Hamburg. A més, ha actuat com a solista al costat de desenes d’orquestres d’arreu del planeta, com l’Orquestra Nacional de Lió, la Simfònica de la KBS a Cporea, la Simfònica de l’Òpera de Toulon, la Filharmònica Robert Schumann de Chemnitz, la de Baden-Baden, la de Thüringen, Westfalia o la New Russia de Moscou.

El guitarrista malagueny compta amb vuit discos publicats gràcies als quals ha estat prenominat al Latin Grammy i ha rebut crítiques entusiastes de revistes de prestigi. En els seus recitals a solo, Aguirre mostra la versatilitat del seu instrument, tocant des d’obres originals fins a transcripcions orquestrals i pianístiques. La seva gran curiositat i voluntat d’apropar el seu instrument a un públic més ampli l’han fet estendre el seu repertori des de la clàssica, al flamenc, l’òpera, la música de cinema, la música llatinoamericana o el pop.

Aguirre té un repertori de més de 30 concerts per a guitarra i orquestra. La guitarra es converteix en un instrument solista amb qualitats líriques i coloristes que s’integren amb la música simfònica amb una veu pròpia. El duet amb la violoncel·lista suïssa Nadège Rochat es va iniciar l’any 2011 oferint un acostament carismàtic a un repertori per a duet molt variat. L’Stradivarius ex Vaticà de Rochat es fon amb el toc de Rafael Aguirre. El seu primer àlbum conjunt, La Vida Breve, ha rebut grans crítiques de revistes com The Strad o Gramophone.

Activitats paral·leles

Al costat dels tres concerts, s’han programat tres activitats paral·leles, concebudes per arribar al gran públic i als estudiants de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB). La primera serà una sessió del programa “La classe va a concert” que tindrà lloc aquest dissabte 19 de gener i on Rafael Aguirre i Nadège Rochat mantindran una trobada amb els alumnes de l’EMMB. Durant l’activitat, els músics compartiran experiències amb els estudiants, parlaran del seu procés de composició i conversaran sobre el seu disc.

El 15 d’octubre se celebrarà una sessió del Club de Lectura de la Biblioteca de Banyoles dedicada al llibre El guitarrista de Luis Landero, novel·la de formació farcida d’elements autobiogràfics considerada una les millors obres de l’escriptor extremeny i que relata el descobriment de la passió per la guitarra per part d’un adolescent. Finalment, el 10 de novembre es farà un assaig obert en què els alumnes de l’EMMB podran veure Rafael Aguirre en acció amb la GIOrquestra.

Per a més informació:

Ateneu - Centre Municipal d’Estudis Musicals

972 57 60 49

ateneu@ajbanyoles.org / www.ateneu.banyoles.cat

Notícies