El Museu Arqueològic presenta "L'Escola d'abans", una revisió a l'educació durant el franquisme

30.04.2019

El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles obre demà dimecres l’exposició L’escola d’abans. Memòria de l’educació durant el franquisme. La mostra, que es podrà veure fins al 15 de setembre a la sala d’exposicions temporals del Museu, està organitzada per l’Ajuntament i el mateix Museu, en col·laboració amb els diversos centres de secundària de Banyoles.

L’exposició fa una síntesi del model educatiu impulsat per la dictadura franquista, que va posar fi a la proposta innovadora i progressista d’escola republicana. Es tracten, entre d’altres, temes essencials com l’alliçonament ideològic, l’adoctrinament religiós, la imposició del castellà com a llengua a l’escola, la segregació per gènere, l’escassetat de recursos a l’aula o la manca d’igualtat d’oportunitats.

La mostra es complementa amb un seguit de testimonis recollits pels alumnes de secundària de la comarca dins el projecte El passat en comú: memòria història i diàleg intergeneracional. A través d’àudios i d’un audiovisual de 20 minuts de durada, “el visitant podrà reflexionar i evidenciar, sobretot entre el públic escolar, l’enorme valor i importància d’haver assolit un model educatiu públic, democràtic, laic i igualitari com l’actual”, com explica el comissari de la mostra, l’historiador Miquel Aguirre.

El visitant també podrà veure, més enllà de nombroses fotografies i llibres escolars de l’època, la reconstrucció parcial d’una aula del període franquista, a partir dels materials originals procedents de l’escola Baldiri Reixac. Hi destaquen la taula del mestre, els pupitres, diverses imatges religioses o l’escut de terrissa que durant molts anys va formar part de la façana de l’escola.

El disseny expositiu de la mostra ha comptat amb la col·laboració dels estudiants de batxillerat artístic de l’Institut Josep Brugulat.

Activitats paral·leles

Durant l’exhibició de l’exposició, s’han programat un seguit d’activitats paral·leles, sempre en dijous, que s’iniciaran aquest mateix dijous 2 de maig amb  una visita comentada a l’exposició i on se n’explicarà també el procés d’elaboració coral.

Les activitats paral·leles continuaran amb dos col·loquis moderats per Joan Anton Abellán i Rafel Ponsatí, respectivament, els dies 16 i 23 de maig. En el primer, es parlarà sobre diferents vivències escolars del franquisme i, en el segon, sobre l’ofici de mestre durant la dictadura.

A continuació, el dijous 30 de maig tindrà lloc la ponència marc de l’exposició, L’escola durant el franquisme, que anirà a càrrec de l’historiador i pedagog Salomó Marqués  i la següent setmana es parlarà sobre Les experiències de renovació pedagògica en els inicis de la transició democràtica: l’Escola d’Estiu.

Les activitats complementàries es tancaran el dijous 13 de juny amb la xerrada Desenterrant la memòria de l’Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar i anirà a càrrec de Sebastián Gertrúdix de Avila i Sergi Bernal, autors del llibre Els vaig prometre el mar, sobre la figura del mestre català Antoni Benaiges, assassinat poc després d’esclatar la Guerra Civil.

L’exposició L’escola d’abans. Memòria de l’educació durant el franquisme està organitzada per l’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Banyoles i el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, amb la col·laboració especial de l’Institut Josep Brugulat, i compta amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat. L’entrada a la mostra és gratuïta.

Notícies