Festes Populars i Cultura Tradicional

L’Ajuntament de Banyoles en col·laboració amb les associacions festives i culturals de la ciutat any rere any programem activitats l’objectiu de les quals és fomentar la cultura popular i tradicional catalana, així mateix es continuen portant a terme nous projectes enriquidors per la ciutat i la comarca.

 

Banyoles com a ciutat catalana treballa perquè les festes populars i tradicionals de la població es mantinguin vives any rere any. Tot això queda demostrat amb les associacions que existeixen a Banyoles. Aquestes entitats participen activament en les festes de la Mare de Déu d’Agost, en la Festa Major de Sant Martirià, Cavalcada de Reis, Exposició de Flors, Sant Jordi, 11 de setembre, Correllengua, entre altres.

 

En conseqüència, sostenim el que estableix la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l’associacionisme cultural, en el sentit que la societat civil que crea, organitza i transmet cultura, ha d’ésser objecte d’una atenció especial, ja que gràcies el seu esforç i a les seves iniciatives, no només es conserva un patrimoni de gran importància, sinó que s’impulsa una manera de concebre la cultura com a element de participació i de decisió summament enriquidor per als ciutadans.

Val a dir que el registre d’entitats de l’Ajuntament de Banyoles hi ha inscrites 129 entitats, de les quals 42 són de caire cultural i d’entre aquestes 6 tenen com a objectiu comú:  la difusió de tradicions populars catalanes així com la cultura popular i tradicional.

 

23è. Festival d’Emergències Musicals de Banyoles

Dijous 19 de maig
Concert de presentació del FEMJazz!
18:30 h Casal de la Gent Gran: Duggan/Xirau Duo

Dijous 26 de maig
21 h The City Arms: ADD+Lessus

Divendres 27 de maig
23 h: El Pati de Ca la Flora: Dani Comas Trio
00:30 h: Bar El Passeig: Jazz Hits Battle i exposició en què pensen els músics

Dissabte 28 de maig
13 h: Plaça Major: Santi de la Rubia Trio
17 h: Janeret: La Gelateria de l’Estany: The Cats Quintet i Ballada de Lindy Hop
21 h: Auditori de l’Ateneu: Fred Hersch Trio
Preu: 15 € Organitza: Joventuts Musicals de Banyoles amb la col·laboració del taller de Música de Banyoles.
23:30 h: Parc de la Draga: Diego Armando DJ
01 h: Parc de laDraga: Maria Lamata

Diumenge 29 de maig:
Pícnic Jazz al Parc de la Draga
12 h: Concert familiar amb Srk & El Pallasso Pepet
13:15 h: Combos de l’EMMB
14 h: Òscar Latorre Quartet
15:15 h: Combos de l’EMVIC
16 h: Marco Mezquida & Manel Fortià
17:15 h: Combos de l’Escola Municipal de Música de Besalú
18 h: Néstor Giménez

Organitza: Taller de Música de Banyoles
En conveni amb: Ajuntament de Banyoles

39a. EXPOSICIÓ DE FLORS DE BANYOLES

cartelldefinitiu

L’exposició de flors de Banyoles enguany serà els dies 3, 4 i 5 de juny. En el transcurs del cap de setmana hi ha programades diverses activitats i actes culturals relacionats amb les flors. Els racons que ocupa són varis: Claustre del Monestir de St. Esteve, Pia Almoina, pati de Càrites, carrers i places del Barri Vell, Cal Moliner a la plaça Major i Oficina de Turisme de l’Estany, Centre excursionista, Casal d’Avis, pati de Càrites,…

Cal dir que l’exposició de flors de Banyoles està caracteritzada per la participació dels ciutadans/es de Banyoles ja que hi ha molta gent que porta plantes en l’exposició. A part, també es compta amb la participació de les escoles, instituts i escoles bressol de la població que any rere any fan muntatges relacionats amb les flors. I també de tots els Ajuntaments de la comarca del Pla de l’Estany que decoren un espai cadascun ampliant així la festa a un àmbit comarcal.

Pots consultar tota la programació i activitats paral·leles de l’Exposició de Flors 2016 aquí: Fulletó Exposició Flors 2016

REVETLLA DE SANT JOAN

santjoan2

Cada any, el Casal Popular Independentista del Pla de l’Estany és l’encarregat d’organitzar la Revetlla de Sant Joan a Banyoles.

Totes les activitats es duen a terme a la Pl. Miquel Boix i Pl. Servites (Zona Correus)

FESTES D’AGOST 2015

festes agost

Les Festes de la Mare de Déu d’Agost són les festes petites de Banyoles i s’escauen els dies 15 i 16 d’agost, tot i que uns dies abans i després ja hi ha programades diverses activitats orientades al públic en general i per a totes les edats.

Dintre la seva programació hi trobem: espectacles infantils, concerts, correfocs, sardanes, cercaviles de gegants i cap-grossos, tallers, visites guiades…

Pots consultar tota la programació de les Festes d’Agost de l’any 2015 aquí: Festes Agost 2015

DIADA DE CATALUNYA (11 DE SETEMBRE)

diada-nacional-de-catalunya-300x220

L’Onze de Setembre és, a partir del 25 de juny de 1980, la Festa Nacional de Catalunya. Aquesta Diada, tot i que commemora el dolorós record de la pèrdua de les llibertats de l’11 de setembre de 1714, és una manifestació del reconeixement de la voluntat del poble català per reclamar el reconeixement dels nostres drets nacionals i l’esperança d’un total recobrament nacional.

FESTA MAJOR SANT MARTIRIÀ

Sant Martirià web

La Festa Major de Banyoles es celebra cada any el cap de setmana anterior a la diada de Sant Martirià, el 24 d’octubre. En el calendari local, les Festes de Sant Martirià són, després de les Festes d’Agost i el Carnestoltes, un dels moments festius més importants. Les festes se celebren, almenys, des de l’any 1300 i d’entre els actes religiosos dedicats al sant destaquen la veneració de les relíquies i el cant dels Goigs que es fa a l’església després de la missa.
La Festa Major de Sant Martirià de Banyoles s’estructura al voltant de dos grans eixos: les jornades competitives de música de cobla i sardanes i la programació musical de les Barraques, un model d’espai festiu originari de la ciutat de Banyoles ara força estès en d’altres indrets.

Barraques
Barraques es tracta d’un espai format per les casetes construïdes per cadascuna de les diferents entitats socials de Banyoles i que, les nits que dura la Festa Major, de dijous a dilluns, omple amb la música dels grups musicals més compromesos.
Les Barraques de Banyoles estan situades al Recinte de la Farga de les afores de la vila i van ser unes de les pioneres en utilitzar aquesta fórmula consistent en combinar les casetes d’entitats amb una programació musical potent. Però un dels trets diferencials de les Barraques de Banyoles és que cada caseta està feta per les pròpies entitats i no n’hi ha cap d’igual. A diferència d’altres llocs on les barraques són prefabricades, a Banyoles cada entitat construeix la caseta com vol.

Aquest iniciativa va sorgir de la pressió popular ara ja fa 25 anys, quan diferents entitats i associacions de Banyoles volien introduir un element nou i diferenciador a la festa Major de Banyoles, que alhora fos atractiu pel públic jove. La iniciativa ha anat evolucionant i s’ha estès avui en dia a la majoria de festes majors de Catalunya, com per exemple Girona, Figueres, Mataró, Sant Cugat, Olot, Tarragona, Reus i Lleida, entre moltes altres ciutats i pobles. Les Barraques donen a les entitats socials de la vila la possibilitat de donar-se a conèixer com a tal i difondre les seves activitats anuals, alhora que representen una font d’ingressos important per elles.

Anar al web de Barraques

La festa de la sardana
Les sardanes formen part de la idiosincràsia de la Festa Major de Banyoles fins al punt que hi ha qui ha afirmat que aquesta és la festa major de la sardana a Catalunya. Les ballades són organitzades per Foment de la Sardana de Banyoles i consten de diverses activitats força ritualitzades: la Competència de Cobles, la Festa de la Música per a Cobla i el Concurs de Colles sardanistes són les més reconegudes.

La primera és la Competència d’Orquestres que té lloc des de l’any 2000 el Dissabte de Festa Major a la tarda al Pavelló de la Draga. Hi participen dues orquestres de música de ball que toquen, al mateix escenari i consecutivament, una peça del mateix estil cada una. Es tracta d’un acte no competitiu en què el nombrós públic assistent escolta les peces còmodament assegut. La mateixa tarda del Dissabte de Festa Major però a la Plaça Major té lloc la Competència de Cobles Joves. La plaça quadrada acull quatre cobles que, una a cada cantonada, van fer rondes tocant una peça cada una (obligada de flabiol, obligades de tenora, per èpoques, etc.). Aquest acte no és competitiu i s’hi ballen sardanes de forma lliure.

Diumenge al matí a la Plaça Major té lloc el Concurs de Colles Sardanistes de Banyoles, que puntua pel Campionat de Catalunya que organitza la Unió de Colles i que és considerat un dels més importants del país. Hi participen tant les colles veteranes, que hi acudeixen obligatòriament per puntuar, com altres colles (adultes i infantils) que s’hi inscriuen voluntàriament. Cada tipus de colla té un jurat específic i totes les colles ballen amb els seus vestits característics. Diumenge a la tarda també a la Plaça Major se celebra la Competició de Cobles Gran (CoCo Gran). En aquest cas, cada una de les cobles interpreta una sardana correlativament i després de cada una de les rondes el públic vota la que més li ha agradat. D’entre els votants de la cobla guanyadora es sorteja un premi simbòlic. Quan s’acaba la Competència de Cobles, sovint vers les 8 de la tarda, es balla la Sardana Estereofònica. Els llums de plaça s’apaguen, el director d’una de les cobles es posa al mig de la plaça i dirigeix la interpretació conjunta d’una sardana sencera. Cada cobla toca una tirada sense aturar-se i la última tirada és interpretada per tots els músics a la vegada. Els participants ballen aquesta sardana amb bengales enceses a la mà.

El penúltim acte sardanista de les Festes de Sant Martirià té lloc dilluns al migdia al Pavelló de la Draga. S’anomena Festa de la Música per a Cobla i consisteix en un concert conjunt de tres cobles de primer nivell del país. L’acte és de pagament i la gent hi acudeix vestida de gala. S’hi interpreten sardanes i altres peces de forma alternativa i també conjunta, sovint amb explicació de la història de l’obra. Una de les peces és l’obra premiada en el Certamen de Composició per a Cobla Ceret-Banyoles, un concurs bianual de composició que té lloc una edició a Ceret i l’altre a Banyoles i els premis de la qual es donen a la mitja part de la Festa de la Música. No cal dir, que tots els beneficis obtinguts són per al Foment de la Sardana, l’entitat que treballa tot l’any pensant en aquests dies festius i qui gràcies al seu esforç constant i desinteressat finalment ho fa possible.
La peça que tanca la festa és la sardana Festa Major de Sant Martirià. Diumenge a la tarda té lloc una audició lliure i gratuïta de sardanes a la plaça major que clou l’apretada agenda sardanística d’aquest dies.

Diumenge al matí a la Plaça Major té lloc el Concurs de Colles Sardanistes de Banyoles, que puntua pel Campionat de Catalunya que organitza la Unió de Colles i que és considerat un dels més importants del país. Hi participen tant les colles veteranes, que hi acudeixen obligatòriament per puntuar, com altres colles (adultes i infantils) que s’hi inscriuen voluntàriament. Cada tipus de colla té un jurat específic i totes les colles ballen amb els seus vestits característics. Diumenge a la tarda també a la Plaça Major se celebra la Competició de Cobles Gran (CoCo Gran). En aquest cas, cada una de les cobles interpreta una sardana correlativament i després de cada una de les rondes el públic vota la que més li ha agradat. D’entre els votants de la cobla guanyadora es sorteja un premi simbòlic. Quan s’acaba la Competència de Cobles, sovint vers les 8 de la tarda, es balla la Sardana Estereofònica. Els llums de plaça s’apaguen, el director d’una de les cobles es posa al mig de la plaça i dirigeix la interpretació conjunta d’una sardana sencera. Cada cobla toca una tirada sense aturar-se i la última tirada és interpretada per tots els músics a la vegada. Els participants ballen aquesta sardana amb bengales enceses a la mà.

El penúltim acte sardanista de les Festes de Sant Martirià té lloc dilluns al migdia al Pavelló de la Draga. S’anomena Festa de la Música per a Cobla i consisteix en un concert conjunt de tres cobles de primer nivell del país. L’acte és de pagament i la gent hi acudeix vestida de gala. S’hi interpreten sardanes i altres peces de forma alternativa i també conjunta, sovint amb explicació de la història de l’obra. Una de les peces és l’obra premiada en el Certamen de Composició per a Cobla Ceret-Banyoles, un concurs bianual de composició que té lloc una edició a Ceret i l’altre a Banyoles i els premis de la qual es donen a la mitja part de la Festa de la Música. No cal dir, que tots els beneficis obtinguts són per al Foment de la Sardana, l’entitat que treballa tot l’any pensant en aquests dies festius i qui gràcies al seu esforç constant i desinteressat finalment ho fa possible.
La peça que tanca la festa és la sardana Festa Major de Sant Martirià. Diumenge a la tarda té lloc una audició lliure i gratuïta de sardanes a la plaça major que clou l’apretada agenda sardanística d’aquest dies.

CARNESTOLTES 2016

Carnestoltes 2016 Vine a fer l'ànec

Podeu consultar tota la programació del Carnestoltes 2016: aquí

DIADA DE SANT JORDI 2016

Sant Jordi grossa

La plaça Major de Banyoles és l’espai tradicional que cada any aplega centenars de persones de la ciutat i del Pla de l’Estany per celebrar la Diada de Sant Jordi. A la plaça Major de Banyoles hi ha unes 50 parades, en les quals, com no podia ser de cap altra manera, en destacaran els llibres i les roses. I és que la roses i els llibres són els autèntics protagonistes de la Diada.

 

 

 

 

 

CESSIÓ DE L’EQUIP DE SO

Sol·licitud per a la utilització, per temps limitat, del material i infraestructures que composen l’equip de so  de l’Àrea de Serveis a les Persones. FESTES de l’Ajuntament de Banyoles.

Tota la informació per a poder sol·licitar l’equip de so la trobareu clicant aquí

SUBVENCIONS

Qui les pots sol·licitar?

Les subvencions les poden sol·licitar associacions sense afany de lucre legalment constituïdes i inscrites al Registre Municipal d’Entitats i el previst en els criteris de subvencions vigents.

Termini

Convocatòria 2015 tancada.

BARRAQUES DE SANT MARTIRIÀ – FESTA MAJOR

La convocatòria per sol·licitar l’adjudicació d’una barraca per a la venda de begudes i entrepans durant la Festa Major de Sant Martirià està tancada.