El baríton Josep-Ramon Olivé serà l’Artista Resident 2016 de l’Ateneu-CMEM de Banyoles

02.12.2015

El jove intèrpret és una de les veus operístiques amb més projecció internacional del país i pren el relleu de la cantaora Rocío Márquez com a artista resident

El cant líric serà, per primera vegada, protagonista de la residència artística de l’Ateneu – CMEM 2016. I ho serà de la mà del jove baríton Josep-Ramon Olivé, cridat a ser una de les grans veus del panorama nacional. Intèrpret versàtil, Olivé destaca com a cantant d’òpera barroca i romàntica, però també d’oratori, lied alemany, chanson francesa o cançó clàssica catalana. L’Ateneu – CMEM de Banyoles avança d’aquesta manera el nom del seu artista resident 2016, el programa del qual inclourà concerts i diverses activitats paral·leles i es presentarà en roda de premsa d’aquí a dues setmanes.

Olivé serà doncs el sisè artista resident en la història de l’Ateneu – CMEM i agafa el relleu de la cantaora flamenca Rocío Márquez. Aquesta residència li arriba en un moment dolç, just després d’un 2015 ple de premis i reconeixements de prestigi. Tot i la seva joventut, Olivé ha representat ja els rols d’Il Conte de Le nozze di Figaro, Orfeo de l’Orfeo de Monteverdi, Aeneas de Dido & Aeneas, Frank de Die Fledermaus, Uberto de La serva padrona i Lesbo a Agrippina de Haendel. En l’àmbit de l’oratori ha interpretat, entre altres, Ein Deutches Requiem de Brahms, el Requiem de Fauré, el Requiem de Bruckner o el Carmina Burana d’Orff. En la vessant del lied ha cantat els cicles Die schöne Magelone de Brahms, Lieder eines fahrenden Gesellen de Mahler, Die schöne Müllerin de Schubert, Dichterliebe de Schumann, Calligrammes de Poulenc i La bonne chanson de Fauré, entre d’altres.

BIOGRAFIA
Nascut a Barcelona l’any 1988, Josep-Ramon Olivé comença els estudis de violoncel, piano i cant a l’Escolania de Montserrat i posteriorment els segueix a l’Escola de Música de Barcelona. Es gradua en l’especialitat de Direcció de Cor (2010) i Cant Clàssic (2012) a l’ESMUC amb Josep Vila i Johan Duijck, i Mireia Pintó respectivament. El 2014 finalitza un Màster d’Interpretació a la Guildhall School of Music & Drama i actualment participa en el prestigiós Opera Course de la Guildhall School amb el professor Rudolf Piernay i amb el suport de la Amar-Franses Foster-Jenkins Trust i la Sheila White Bequest.

Des de l’any 2010, Josep-Ramon Olivé col·labora amb diverses orquestres del panorama musical nacional i internacional com l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Orquesta Ciudad de Granada, l’Orquestra Barroca Catalana, l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra, Les Concert des Nations, Al Ayre Español, la London Handel Orchestra, Vespres d’Arnadí o la Brussels Philarmonie, i debuta en escenaris com el Palau de la Música Catalana, el Auditorio Nacional de Madrid, el Auditorio Manuel de Falla de Granada, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya, el Gran Teatre de Xangai, el Konzerthaus de Viena, l’Òpera d’Avignon, l’Òpera de Vichy o el Barbican Hall de Londres, entre d’altres.

L’any 2011 Olivé rep el 2n Premi en el Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España i el 2012 el 3r premi del concurs El Primer Palau. El 2013 obté el 2n premi i el premi a la jove promesa masculina en el Concurs Internacional de Cant ‘Symphonies d’Autômne’ de Mâcon. L’any 2015 guanya el 1r Premi i el Premi del Públic en el prestigiós concurs Händel Singing Competition de Londres i també és nominat Young Artist 2015 per Oxford Lieder. Darrerament ha estrenat l’òpera L’Eclipsi de Garcia-Demestres al Teatre Nacional de Catalunya en el rol de Carles i ha fet el seu debut a la Schubertíada de Vilabertran. A més, ha enregistrat pels segells Alia-Vox, Columna Música, Musièpoca i Phaedra. Actualment és membre de la Capella Reial de Catalunya dirigida per Jordi Savall.

Aquesta temporada 2015-2016 ha debutat amb l’OBC en el seu concert inaugural a la Sagrada Família amb el Rèquiem de Fauré. Més informació al web de l’artista, www.josepramonolive.cat.

LES RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES DE L’ATENEU – CMEM

Nascut l’any 2011, la residència artística de l’Ateneu – CMEM és un projecte pioner a Catalunya que pretén detectar els millors artistes emergents de l’Estat espanyol just en el moment abans del salt definitiu a la consagració per, així, ser un impuls per a la seva carrera. En les quatre primeres edicions s’havia apostat per formacions i artistes clàssics: Trio Mozart Deloitte, actualment Trío Lorca, (2011), Miguel Colom (2012), Quartet Gerhard (2013) i Pau Codina (2014).

L’any 2015 es va apostar per primer cop per sortir de l’àmbit de la música clàssica amb la figura de Rocío Márquez, cantaora per antonomàsia del moment, que ha viscut un any fulgurant, farcit de reconeixements i projectes nacionals i internacionals que la situen, definitivament i sens dubte, com el gran nom del flamenc actual. L’aposta per Josep-Ramon Olivé suposa tornar a la música clàssica però endinsant-se per primer cop en el gènere líric.

 

 

Notícies