Calendari festivitats

NADAL I REIS

Les Festes de Nadal i Reis tenen el seu tret de sortida amb l’arribada del Patge Reial. Durant uns 15 dies l’Ambaixada Reial s’instal·la al Claustre del Monestir, on tots els nens i nenes de la ciutat poden anar a portar la seva carta per Ses Majestats els Reis Mags d’Orient.

El moment més àlgid d’aquesta festa és, sens dubte, el dia 5 de gener, on els més petits viuen l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient.

CARNESTOLTES

La celebració del Carnestoltes a Banyoles es realitza habitualment el cap de setmana anterior a la celebració de la resta de poblacions gironines.

DIADA DE SANT JORDI

La plaça Major de Banyoles és l’espai tradicional que cada any aplega centenars de persones de la ciutat i del Pla de l’Estany per celebrar la Diada de Sant Jordi. A la plaça Major de Banyoles hi ha unes 50 parades, en les quals, com no podia ser de cap altra manera, en destacaran els llibres i les roses. I és que la roses i els llibres són els autèntics protagonistes de la Diada.

REVETLLA DE SANT JOAN

Cada any, el Casal Popular Independentista del Pla de l’Estany és l’encarregat d’organitzar la Revetlla de Sant Joan a Banyoles.

Totes les activitats es duen a terme a la Pl. Miquel Boix i Pl. Servites (Zona Correus)

FESTES D'AGOST

Les Festes de la Mare de Déu d’Agost són les festes petites de Banyoles i s’escauen els dies 15 i 16 d’agost, tot i que uns dies abans i després ja hi ha programades diverses activitats orientades al públic en general i per a totes les edats.

Dintre la seva programació hi trobem: espectacles infantils, concerts, correfocs, sardanes, cercaviles de gegants i cap-grossos, tallers, visites guiades, etc.

DIADA DE CATALUNYA (11 DE SETEMBRE)

L’Onze de Setembre és, a partir del 25 de juny de 1980, la Festa Nacional de Catalunya. Aquesta Diada, tot i que commemora el dolorós record de la pèrdua de les llibertats de l’11 de setembre de 1714, és una manifestació del reconeixement de la voluntat del poble català per reclamar el reconeixement dels nostres drets nacionals i l’esperança d’un total recobrament nacional.

FESTA MAJOR DE SANT MARTIRIÀ

La Festa Major de Banyoles es celebra cada any el cap de setmana anterior a la diada de Sant Martirià, el 24 d’octubre. En el calendari local, les Festes de Sant Martirià són, després de les Festes d’Agost i el Carnestoltes, un dels moments festius més importants. Les festes se celebren, almenys, des de l’any 1300 i d’entre els actes religiosos dedicats al sant destaquen la veneració de les relíquies i el cant dels Goigs que es fa a l’església després de la missa.

La Festa Major de Sant Martirià de Banyoles s’estructura al voltant de dos grans eixos: les jornades competitives de música de cobla i sardanes i la programació musical de les Barraques, un model d’espai festiu originari de la ciutat de Banyoles ara força estès en d’altres indrets.

Amb la creació de la Comissió de la Festa Major de Banyoles, a partir de l’any 2017 s’inicia un període de reflexió i canvis profunds en les festes de Sant Martirià, gràcies a l’obertura d’un procés de participació impulsat per entitats i persones a títol individua vinculades amb la ciutat i la festa, amb la voluntat de donar un nou caràcter més obert, participatiu i inclusiu a la festa.

És així com, amb la implicació essencial del teixit associatiu i població local i amb la cultura popular com a eix principal, es recuperen antigues tradicions de la ciutat com la Tronada, el Drac de Banyoles, les Dianes, l’envelat de Festa Major o el Ball de Passada, es consoliden antigues activitats com la cercavila o la Sardana Estereofònica i se’n creen de noves com la figura de les Tabaleres, l’activitat familiar Tomata i Xocolata o el Vermut Sonor.

Podeu trobar més informació sobre la programació de Festes de l'Ajuntament de Banyoles a la web: www.festesbanyoles.cat