La Rita Xuclalletres ha fet 10 anys!

23.03.2017

Aquest any celebrem el desè aniversari de la mascota de la Biblioteca, la Rita Xuclalletres, una óssa formiguera que un bon dia va aparèixer a la sala infantil i s’hi va quedar per sempre. No cal dir que la Rita adora llegir i que la Biblioteca és la millor casa per a ella: un espai ample, tranquil i ple de llibres per gaudir de la lectura!

El mateix any en què va néixer la Rita, la Biblioteca complia 10 anys, cosa que vol dir, que enguany també celebrem el vintè aniversari de la Biblioteca Comarcal del Pla de l'Estany.

Potser no tothom sap perquè la nostra mascota es diu Rita Xuclalletres. Aquesta és una història apassionant. Ens hi voleu acompanyar?

La Biblioteca desitjava tenir una mascota que servís per dinamitzar la sala infantil i crear un vincle afectiu amb els infants, una manera d’introduir-los, passet a passet, al món de  la lectura. Per això, aprofitant l’aniversari de la Biblioteca, va organitzar-se un procés de selecció, per escollir entre diferents il·lustradors de la comarca, l’artista més idoni.

La Txell Darné va ser qui va rebre l’encàrrec de crear la futura mascota de la Biblioteca. Va presentar-ne dues propostes: un elefant amb una trompa-tetera i el cos en forma de llibre i, una segona que representava una óssa formiguera que xuclava les lletres.

Els dos dissenys van presentar-se al públic i tothom: mares i pares, nens i nenes, àvies i avis van poder votar la que més els hi agradava. A més a més, en votar també podien proposar un nom i un cognom per a la mascota. La proposta guanyadora va ser l’óssa formiguera i el seu nom: Rita Xuclalletres! 

Un cop vam disposar d’un nom i d’un disseny ben bonics calia crear la mascota. La Rita va venir al món a Navata (L'Alt Empordà), en un lloc original: el taller Ventura & Hosta que es dedica a la construcció de gegants i capgrossos.  

Ara ja teníem una mascota alegre i divertida, però vam pensar que seria bo que tingués una cançó pròpia perquè tots els nens i les nenes la poguessin cantar plegats. I qui millor que el cantant i animador infantil Jordi Tonietti? En Jordi va compondre una música i una lletra senzilla però, ben bonica. Aquesta és la cançó:

LA CANÇÓ DE LA RITA XUCLALLETRES

Amb la seva trompa,

xucla emocions,

lletres,

frases fetes,

poemes i cançons.

Rita Xuclalletres,

vol fer molts amics,

es posa contenta,

quan veu algú llegir.

Aixeca la trompa,

per flairar mots,

li agrada,

menjar comes,

punts, accents i diftongs.

Rita Xuclalletres,

vol fer molts amics,

es posa contenta,

quan veu algú llegir.

I ja està. Ara ja coneixeu la veritable història de la Rita Xuclalletres. Ah! Una última cosa; -Sabíeu que la Rita és una gran viatgera? En aquests  deu anys la Rita ha viatjat sovint a les escoles de Banyoles i comarca, ha conegut un munt de canalla i ha fet moltíssims amics i amigues.

Notícies