"Costumari Banyolí. Costums i tradicions de la ciutat de Banyoles" és el nou llibre de la col·lecció Quaderns de Banyoles

22.02.2018

L’autor és Àngel Vergés i Gifra, destacat estudiós de la cultura popular de Banyoles i del Pla de l’Estany.

Aquest divendres a 2/4 de 8 de la tarda a la sala d’actes de l’Ajuntament de Banyoles es presenta el llibre “Costumari banyolí. Costums i tradicions de la ciutat de Banyoles”. És el núm. 19 de la col·lecció “Quaderns de Banyoles”, editada conjuntament per l’Ajuntament de Banyoles i la Diputació de Girona. L’autor és Àngel Vergés i Gifra, destacat estudiós de la cultura popular de Banyoles i del Pla de l’Estany.

Aquest llibre recull la cultura popular de la ciutat de Banyoles, és una mena de Costumari Banyolí amb totes les de llei. Pretén ser un referent que vol obrir portes perquè futurs estudiants i investigadors trobin fils de recerca i puguin ampliar-lo i perquè el públic en general conegui tradicions perdudes.

El llibre recupera de l’oblit algunes de les grans empreses folklòriques banyolines. En una mena de tasca arqueològica, s’ajunten tessel·les esparses escampades aquí i allà per tal de configurar aquest Costumari Banyolí. El material s’ordena seguint el curs de l’any començant per la tardor i les olors festives de Sant Martirià. I s’hi tracten, entre d’altres, diverses tradicions populars, jocs d’infants, salutacions, balles, rituals i supersticions, aplecs, el cançoner, exvots o renoms i malnoms. Per exemple, es tracta la feina dels pregoners, com es vivia el Nadal o quan es portava la imatge de Sant Martirià a l’Estany.

El costumari vol contribuir a recuperar costums i tradicions que havien perdurat durant el temps i que l’eclosió d’un món tecnològic i l’abandonament del món rural van contribuir a fer desaparèixer paulatinament. costums i tradicions que havien perdurat durant segles. La cultura popular és una cultura viva i, com a viva, pot canviar i les seves mostres també poden desaparèixer. Per aquest motiu, l’autor del llibre el llibre intenta estudiar-la i preservar-la.

L’autor, Àngel Vergés i Gifra (Banyoles, 1968), és diplomat en Magisteri (1989) i llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Girona (1996). Va guanyar un accèssit al 12è Certamen Literari per a Joves organitzat per la Generalitat de Catalunya, amb el conte “Rèquiem d’hivern” (1993). Un any després, va obtenir el segon premi amb una narració titulada “Taula de dol”.

És un destacat estudiós de la cultura popular de Banyoles i del Pla de l’Estany. És membre del Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles i del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura. Ha publicat articles de cultura popular a la Revista de Banyoles, Quaderns del Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles, El Pla de l'Estany, El Mirador, Les Garrotxes, Golany o Arxiu de Tradicions de l’Alguer; i manté el seu propi bloc: lletresdetravertí. Va coordinar la col·lecció del Consell Comarcal del Pla de l'Estany Contes de llegenda. Té diversos llibres com Llegendes del Pla de l'Estany  (2008), Quin món tan perdut!  històries d'en Xico i d'en Tonet (2010) o Pujals d’aquí, Pujals d’allà. Històries d’en Joan Oceller (2015).

Notícies