"Només una vegada", de Marta Buchaca, aquest cap de setmana a la Factoria d'Arts Escèniques

28.01.2019

Un espectacle que reflexiona sobre els nostres límits, les relacions de poder que regeixen els nostres afectes i la normalització de la violència en la nostra vida quotidiana.

Només una vegada és un espectacle que ens interroga sobre on són els nostres límits, ens parla de com les relacions de poder regeixen els nostres afectes i ens adverteix sobre els riscos de convertir la violència en part de la nostra vida quotidiana. Marta Buchaca escenifica la violència de gènere més comuna: la que no ho sembla, la que acceptem sense adonar-nos-en. Tot comença amb una visita d’una parella a la consulta d’una psicòloga especialitzada en violència masclista. Tots dos troben que són allà per error. Un drama que ens interroga sobre la responsabilitat d’una educació patriarcal que considera la força un atribut masculí i la feblesa un tret de les dones.

Quan parlem de violència de gènere, tothom pensa en els feminicidis que apareixen a la televisió o en aquelles dones que pateixen agressions físiques per part dels seus marits. Hi ha molts tipus de violència. Per exemple, la psicològica. Menysprea l’altra, afecta directament l’autoestima de la dona, l’anul·la totalment. El més trist és que l’exerceix qui suposadament més estimes. Marta Buchaca ha volgut centrar-se a Només una vegada en aquesta violència. I és que, el masclisme sol ser aparent i recognoscible.

Anna Alarcón, Bernat Quintana i Maria Pau Pigem (en el paper de terapeuta) protagonitzen l’obra amb què Buchaca llança una pregunta oberta: “Segur que la violència és una cosa que només els passa als altres?”.

A través del personatge de l’Eva (Anna Alarcón), podem veure com, efectivament, tot i ser una dona empoderada, forta, l’impacte de la violència fa que vagi minvant la seva fortalesa, la seva presència, i acabi d’alguna manera responent a l’estereotip. És a dir, la fragilitat, la vulnerabilitat, no és causa sinó conseqüència de la violència. En Pau (Bernat Quintana), un home culte, intel·ligent, seductor i manipulador, humilia, culpabilitza i crida a l’Eva, és a dir, exerceix violència; per finalment arribar a la fase de lluna de mel o reconciliació, on d’alguna manera es torna a apropar a ella i apel·la a la complicitat. Aquest cicle es dóna contínuament i amb moltes diferents temporalitats en les relacions de violència, i genera sentiments de molta confusió, i dubtes.

L’espectacle es podrà veure el proper divendres 1 de febrer a les 21 h a la Factoria d’Arts Escèniques.

Les entrades, amb un preu de 12 €, es poden adquirir a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Pg. de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 h a 14:45 h).

Notícies