Depedro, Rafael Aguirre i la Gio, Feliu Ventura, Chicuelo & Mezquida i els espectacles "Les coses excepcionals" i "Nenes i nens" amb Anna Sahun, noms destacats de la tardor cultural banyolina

26.07.2019

Coincidint amb el centenari del naixement del pintor banyolí Joan de Palau, el Museu Arqueològic programa una exposició centrada en la seva figura i mostrarà la faceta més prolífica de l’artista.

Enguany, i per commemorar l’Any Teresa Pàmies, la Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany ha programat una conferència a càrrec de M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere.

L’Ajuntament de Banyoles ha fet pública avui la programació de tardor de Cultura Banyoles amb una Festa de presentació a la Plaça Major oberta a tota la ciutadania. Aquesta ha estat la primera vegada que s’ha volgut donar un format més festiu i proper per a donar a conèixer la programació d’arts escèniques, dels Museus de Banyoles i de la Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany.

Arts Escèniques

Gairebé 40 funcions i 22 espectacles conformen la proposta estable d’arts escèniques de Banyoles pel segon semestre de 2019.

En l’àmbit musical destaca, en primer lloc, l’actuació de Chicuelo & Mezquida presentant el seu nou disc No hay dos sin tres (28 de setembre, 21 h), un treball estrenat a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid i en el qual donen continuïtat a la seva celebrada  comunió artística. Un altre dels concerts destacats de la temporada serà el cèlebre Concierto de Aranjuez amb Rafael Aguirre i la GIOrquestra (10 de novembre, 19 h). En l’àmbit de les músiques modernes destaca com un dels noms propis de la temporada el concert que oferirà Depedro (30 de novembre, 21 h), amb una llarga trajectòria musical, Depedro és la proposta persona d’un cantant i guitarrista global.

La programació teatral de tardor s’iniciarà a la Factoria d’Arts Escèniques (11 d’octubre, 21 h) amb Les coses excepcionals, amb Pau Roca una comèdia sobre allò que estem disposats a fer per aquells que estimem. També a la Factoria, l’espectacle Nenes i nens (30 de novembre, 21 h), amb Anna Sahun i sota la direcció de Joel Joan ens presentaran una comèdia amarga i aparentment intranscendent que esclata en ple xou i que fa un retrat del masclisme de la societat. A.K.A (Also known As), interpretada per Albert Salazar, es podrà veure , de nou a la Factoria d’Arts Escèniques (13 de desembre, 21 h), un espectacle que ha rebut els Premis Max 2019 a Millor autoria revelació i Millor actor protagonista i els Premis Butaca 2018 a Millot text, Millor espectacle de petit format, Millor direcció i Millor actor.

Pel què fa a la programació familiar, s’obrirà temporada amb l’espectacle Asteroid, de la companyia Campi qui pugui, a la plaça Major el dia 29 setembre, un espectacle que sens dubte provocarà un impacte sorprenent i transformador de l’espai públic, amb l’arribada d’un meteorit a la Plaça Major. De la resta de programació en sala, cal destacar l’espectacle Baobab (Teatre Municipal, 17 de novembre), de la companyia la Pera Llimonera que ha rebut diversos premis i reconeixements pel tractament que es fa de la temàtica de la guerra i la immigració, la posada en escena, l’humor i el llenguatge utilitzat.

Les entrades per a la programació estable d’arts escèniques de Banyoles es posaran a la venda a partir de demà divendres a les 10 h, a través de la web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Pg. de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a divendres de 8:30 a 14:45h).

Museus de Banyoles

En el marc de la programació d’activitats que ofereixen els Museus de Banyoles cada semestre –que inclou mostres temporals, activitats programades en forma de visites i tallers, cicles de xerrades i portes obertes en determinades festivitats- durant aquest segon semestre destaquen les exposicions temporals dels museus. Al Museu Arqueològic sobresurt una mostra centrada en la figura de Joan de Palau, coincidint amb el centenari del seu naixement. L’exposició 12 pinzellades de Joan de Palau mostra la personalitat artística polièdrica del pintor banyolí. A través dels seus dibuixos s’hi podran descobrir aspectes més desconeguts com la seva vinculació al teatre, la seva faceta com a caricaturista i retratista o la de poeta i escriptor. Al Museu Darder, cal fer esment de Girones, una exposició de 25 fotografies de gran format del reconegut fotògraf Pere Soler i el pilot Andreu Pujades, que han sobrevolat els cels de les terres gironines per obtenir impressionants imatges que mostren la gran diversitat de paisatges de la nostra terra.

Pel què fa a l’oferta de visites guiades, destaca com a novetat Vilauba 3D, mitjançant la qual es podrà accedir a la vil·la romana amb la incorporació d’ulleres 3D. Una experiència única que permet un viatge al passat i veure en primera persona com eren les termes, el rebost, el larari, les latrines o el triclini de Vilauba, amb una nova perspectiva i experiència d’un jaciment fonamental.

Bibioteca Comarcal del Pla de l’Estany

Finalment, pel què fa a la programació de la Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany, és nota característica la gran quantitat d’activitats adreçades a tots els públics, des dels Biblionadons i les Hores del conte passant per les activitats que es fan cada any per a persones grans, amb la col·laboració del Servei Fem Companyia de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del  Pla de l’Estany.

Una de les activitats més consolidades de la Biblioteca són els Clubs de lectura, i aquesta tardor cal destacar el del dimarts 15 d’octubre del llibre El guitarrista, de Luis Landero, com a activitat paral·lela als concerts de l’artista resident de l’Ateneu - CMEM 2019, Rafael Aguirre, el del dimarts 19 de novembre del llibre Sàpiens: una breu història de la humanitat (4t. Capítol) de Yuval Harari, emmarcat en la 15a Setmana de la Ciència del Pla de l’Estany i finalment el del 17 de setembre del llibre El país dels cecs de Víctor Garcia (Premi Mercè Rodoreda 2018) en la qual hi prendrà part el propi autor.

Finalment, destacar que per commemorar l’Any Teresa Pàmies, es realitzarà una conferència a càrrec de M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, dins la programació del Cicle Arts i Lletres, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i dins les activitats de difusió del Fons Francesca Bartrina – Literatura i Dona.

Notícies