Banyoles estrenarà per la Festa Major de Sant Martirià el tabal més gran de Catalunya

03.10.2019

El nou tabal es podrà veure aquest dissabte amb l’arribada del Drac

La Festa Major de Sant Martirià de Banyoles estrenarà aquest any un nou tabal. Serà el més gran de Catalunya i les tabaleres seran les encarregades de presentar-lo aquest dissabte, coincidint amb els actes d’arribada del Drac de Banyoles. Les activitats s’iniciaran a les 10 del matí i es preveu que el Drac arribi al voltant de les 11 del matí.

El tabal es va recuperar l’any passat de l’antiga cultura popular de la ciutat i seran les tabaleres les encarregades de portar aquest nou tabal, que s’ha creat a proposta de la Comissió de la Festa Major, formada entitats i persones voluntàries de la ciutat. Les tabaleres són les encarregades de donar el toc d’inici dels balls i les cercaviles de la festa major i protagonitzen els tres trucs que es fan durant la festa i on mantenen un diàleg teatralitzat amb les autoritats de la ciutat.

En el cas de Banyoles, les tabaleres són una comparsa totalment femenina amb l’objectiu de reivindicar la figura de la dona en la cultura popular. Està formada per tres joves i cada tabalera pot formar part de la comparsa un màxim de dos anys, amb la voluntat que sigui una comparsa oberta i participativa. 

El nou tabal té 32 polzades de diàmetre i 26 polzades d’alçada i està fet d’ocumé i noguera americana, anelles de fusta de faig vaporitzat, escut de xapa d’auró i llimonet, pell de cabra per les membranes, corda de cànem, tensors de pell de vaca i anellatges de metall. El tabal s’està construint a Tabals Cabrera, un petit taller de Terrassa especialitzat en la construcció de tabals tradicionals i altres instruments de percussió.

Arribada del Drac

El nou tabal de la festa major s’estrenarà aquest dissabte 5 d’octubre coincidint amb l’arribada del Drac de Banyoles, que es va recuperar l’any passat, i que, amb la seva arribada, marca l’inici dels actes previs a la Festa Major.

Les activitats de dissabte al matí s’iniciaran a les 10 amb el Concurs de Dibuix al carrer que es farà davant l’Ajuntament. L’arribada del Drac està prevista per les 11 del matí també a l’Ajuntament i, a continuació, a les 12 del migdia a la plaça Major es desvetllarà la programació de la Festa en un acte popular de presentació de totes les activitats.

Notícies