Banyoles recorda el pintor Joan de Palau en el centenari del seu naixement

03.10.2019

El Museu Arqueològic acull una exposició retrospectiva que aprofundeix en aspectes desconeguts de la vida i obra de De Palau

Coincidint amb el centenari del naixement de Joan de Palau, la família Palau-Juncà, amb el suport de l’Ajuntament de Banyoles, ha decidit impulsar diferents actes que tenen per objectiu donar a conèixer la vessant més inèdita de l’artista, conegut arreu per la seva pintura i per la seva visió única de l’Estany de Banyoles que va pintar en nombroses ocasions.

La primera activitat és l’exposició Joan de Palau en dotze pinzellades, que es podrà veure fins al 5 de gener al Museu Arqueològic de Banyoles. En l’exposició, s’hi poden veure dibuixos, caricatures, cartells o retrats de Joan de Palau, la majoria d’ells inèdits, que permeten oferir una perspectiva diferent a la més popular de Joan de Palau com a retratista de Banyoles, el seu entorn i la seva vida social.

En aquest sentit, s’hi podrà descobrir, per exemple, la seva vinculació al teatre, amb els esbossos dels decorats que va fer per La Passió de Banyoles; caricatures que publicava posteriorment a la revista Horizontes, cartells, com els que va fer per les festes de Santa Bárbara mentre feia el servei militar, dibuixos i esbossos, així com estris de treball.

El seu fill, Xavier de Palau, ha destacat que “hem cregut oportú explicar aquesta part més desconeguda del pare i exposar obra diferent a la que s’ha recollit habitualment en exposicions antològiques”.

L’exposició es podrà visitar al Museu Arqueològic del 5 d’octubre al 5 de gener. Coincidint amb la mostra, i com a activitats paral·leles, la família de l’artista obrirà també les portes del seu taller, situat a la plaça Major, a totes aquelles persones que estiguin interessades a aprofundir en la figura del pintor i la seva obra. Aquest proper dissabte se celebrarà la primera visita guiada que es repetirà els dies 19 i 26 d’octubre, 2, 9, 16, 23 i 30 de novembre i 7, 14, 21 i 28 de desembre.

A més, es faran sortides per veure com treballava, per exemple, a l’Estany, i activitats relacionades amb la Fira de Sant Martirià o l’Exposició de Pessebres, on Joan de Palau també va participar activament.

Paral·lelament, el proper dissabte 12 d’octubre, es presentarà també al Museu Arqueològic el llibre homònim ‘Joan de Palau en dotze pinzellades’, escrit pel president del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, Joan Anton Abellán i que explora també la figura del reconegut pintor banyolí. En el volum, Abellán recull les visions de persones que van conèixer i treballar amb Joan de Palau com el pintor Lluís Roura, que en va ser alumne.

Els actes de celebració del centenari del naixement de Joan de Palau estan impulsats per la família Palau-Juncà i compten amb el suport de l’Ajuntament de Banyoles, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

Joan de Palau

Paisatgista d’excel·lència de Banyoles, amb una nombrosa obra en dibuixos a llapis i oli, aquarel·les i pintures que representen aquest entorn, Joan de Palau Buxó va ser un prolífic pintor català i un dels màxims retratistes de l’Estany de Banyoles.

El Taller Joan de Palau continua actualment la seva activitat, pràcticament tal i com la va iniciar el pintor i gestionat ara pels seus fills. Situat en un edifici que data del segle XIII a la plaça Major, el Taller compta amb l’Escola de Pintura que va iniciar el 1979 el mateix Joan de Palau. A l’Escola, alumnes de totes les edats s’introdueixen en el món de l’art a través de classes personalitzades on aprenen la composició, la utilització dels materials i diferents tècniques d’expressió com la pintura a l’oli, l’acrílic o el carbonet. Al Taller també s’hi pot trobar material de belles arts i s’hi porten a terme treballs de restauració i d’emmarcació a mida de quadres.

Notícies