Jordi Molina presenta a l'Auditori de l'Ateneu el disc "Retrat en groc", dedicat als presos polítics i exiliats

23.10.2019

El músic denuncia la prohibició del color groc com a senyal de pressió en un treball en què reivindica el dret a la llibertat d'expressió.

El tenora Jordi Molina presentarà el seu treball discogràfic més compromès, Retrat en groc (Seed, 2019), a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles diumenge 27 d’octubre (19 h, 10 €). Un concert de folk i músiques del món organitzat per Joventuts Musicals de Banyoles en què hi participaran set músics, entre els quals el prestigiós bateria banyolí Ramon Prats.

Molina és un dels músics que més ha contribuït a la innovació i difusió de la tradició musical catalana en general i del seu instrument en particular. Retrat en groc és la continuació del seu projecte com a músic i una reivindicació de llibertat. En aquest nou disc Molina busca crear una nova música en la frontera de la música tradicional i on la tenora és la protagonista i també reivindica el dret a la llibertat d’expressió. Com ell mateix afirma, “la prohibició del color groc, com a símbol davant d’una repressió desaforada, ha arribat a límits absurds i ridículs amenaçant molt seriosament un dels principis fonamentals dels drets humans”. Per això el disc està dedicat als presos polítics i exiliats, en especial a Dolors Bassa i a Lluís Puig, conseller de Cultura a l’exili.

Retrat en groc vol ser una instantània del que està passant, “una visió optimista i esperançadora en defensa de les llibertats i reivindicacions bàsiques que corresponen a tota persona pel simple fet de la seva condició humana”. Com en l’anterior disc, amb la producció i management de Seed Music, Molina comparteix aventura amb Joan Díaz (teclats), Joan Aguiar (guitarra, guitarró, violí i mandola), Ramon Prats (bateria), Franco Molinari (contrabaix), Marc Vila (percussions) i Júlia Molina (veu).

Llarga trajectòria artística

Jordi Molina té una llarga trajectòria com a músic de cobla amb participació a formacions de música tradicional i s’ha especialitzat en el repertori de la tenora, participant en els espectacles de la Companyia Elèctrica Dharma. També ha col·laborat amb destacats músics com Maria del Mar Bonet, Manel Camp, Lluís Vidal, Cesc Gelabert, Roger Mas o Marina Rossell. Ha participat en multitud d’espectacles i obres per a orquestres i ha impulsat grups musicals i editat discos propis.

El músic també ha desenvolupat una intensa activitat concertística arreu del món i al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos premis, dels quals destaquen el Premi a la singularitat interpretativa de l’OBP, la Medalla al Mèrit Musical de l’OBP i el Premi Nacional Agustí Borgunyó. Amb els grups amb el quals ha col·laborat, ha enregistrat més de cent discs amb música de diversos gèneres i dotze de discografia pròpia.

En el terreny de la composició, ha escrit unes cinquanta sardanes, diverses obres per a cobla, per a formacions tradicionals, cor, teatre, audiovisuals, cantates, música de cambra i, assíduament, fa arranjaments per a formacions diverses i solistes. En aquest àmbit ha estat guardonat amb el Premi Ramon Serrat per a joves compositors, el segon premi al Concurs Ceret-Banyoles de composició de sardanesi el Premi Federació de La Sardana de l’any.

Ha dirigit també les cobles Vila de Blanes i Marinada, el Cor Anselm Viola i actualment és director de la cobla La Flama de Farners. En qualitat de director convidat, treballa amb moltes de les cobles més prestigioses del país i amb formacions diverses.

Les entrades per al concert es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).

Notícies