Carnestoltes de Banyoles s'obre a nous públics amb noves propostes

05.02.2020

Inclourà per primera vegada una cursa populars de relleus i un xou de presentació de les carrosses i comparses de la rua nocturna

El Carnestoltes de Banyoles, que se celebrarà el cap de setmana del 14 i 15 de febrer, s’obrirà aquest any a nous públics amb noves propostes d’activitats. Per primera vegada, el Carnestoltes inclourà una cursa de relleus per equips el dissabte al matí. A més, abans de la rua nocturna de dissabte hi haurà un xou de presentació de les carrosses i comparses.

El regidor de Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que la programació “respon a la voluntat de retornar la festa al centre, amb la plaça de les Rodes com a epicentre, i de consolidar l’aposta per unes festes intergeneracionals, obrint el Carnestoltes a nous públics i a generacions diferents”. En aquest sentit, Miquel Cuenca ha destacat que “amb aquest objectiu volem consolidar el model de festes com a espai de trobada social i intergeneracional, com ja hem fet amb la festa major i les festes d’agost”.

Primera cursa popular de relleus

Les activitats del Carnestoltes de Banyoles s’iniciaran el divendres a la nit amb la ‘Fes-te cutre’, la festa més cutre amb premis cutres per a disfresses cutres, organitzat pel Comitè de Banyolinades i l’Àrea de Festes de l’Ajuntament. La festa es farà aquest any a la discoteca La Nau que tindrà entrada gratuïta.

El gruix de les propostes serà el dissabte 15 de febrer durant tot el dia. L’agenda d’activitats s’obrirà al matí amb una de les principals novetats del Carnestoltes: la Milla Èpica, la primera edició de la cursa popular de relleus del Carnestoltes. La cursa recorrerà el Barri Vell de Banyoles, amenitzada amb Bufant Fort Street Band, i hi podran participar equips de quatre integrants que hauran d’anar disfressats i completar un recorregut d’una milla cadascú. Hi haurà premis per a la millor disfressa d’equip, per a l’equip guanyador masculí, femení i mixta i premi a la joventut, per a menors de 16 anys. A més, hi haurà obsequis per a tots els participants i moltes sorpreses.

Les inscripcions per a la Milla Èpica, que està organitzada conjuntament amb el Consell Esportiu del Pla de l’Estany, es poden fer fins al divendres 14 al migdia al web festesbanyoles.cat o bé presencialment el mateix dia de la cursa.

Xou de presentació

Una altra de les novetats d’aquesta edició del Carnestoltes serà el xou de presentació de les carrosses i comparses participants a la rua nocturna. La concentració es farà a la plaça de les Rodes a les 11 de la nit i comptarà amb música en directe, a càrrec de l’orquestra Montecarlo, i de presentacions personalitzades de les carrosses i comparses.

El tècnic de l’Àrea de Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Xavi Casadevall, ha explicat que “amb aquesta activitat volem arribar a públics que ara no participen al Carnestoltes i aconseguir que vinguin a veure la presentació i es quedin després a ballar a l’envelat”.

Pel que fa a la resta de la programació, el dissabte a la tarda, a partir de 2/4 de 5, es concentraran a la plaça Catalunya les carrosses i comparses participants a la Rua Infantil que començarà a partir de les 5 i que recorrerà el centre de la ciutat per acabar a la plaça de les Rodes. La Rua Infantil comptarà amb la participació de les AMPA de Banyoles i del Pla de l’Estany, entitats i associacions de lleure infantil i juvenil i l’any passat va comptar amb uns dos mil participants.  

Després de la Rua Infantil, a l’envelat de la plaça de les Rodes, i a partir de les 6 de la tarda, hi haurà la Festa del Carnestoltes Infantil, amb xocolatada i l’actuació de Montecarlo Kids.

Les activitats a l’envelat de la plaça de les Rodes continuaran, a partir d’1/4 de 8 del vespre, amb la Rua de Versots, organitzada per Gàrgoles de Foc. Els Versots, textos satírics i punyents que volen qüestionar, de forma humorística, la política local, comptaran amb la participació d’entitats i associacions de Banyoles.

Després dels Versots, a les 8 del vespre, i també a l’envelat de la plaça de les Rodes, començarà la festa #Epicmusictour, organitzat per Adolescents.cat, un recorregut per la història musical que ha marcat els últims trenta anys.

A partir de les 11 de la nit, i després de la festa de presentació de les carrosses i comparses, hi haurà la Rua de nit, que recorrerà el centre de Banyoles, amb inici i final a la plaça de les Rodes. Mentrestant, a l’envelat, hi haurà ball amb La Montecarlo. I, a partir de la 1 de la matinada, es farà la Festa de Disfresses al mateix envelat amb The Aguateques.

La festa continuarà, avançada la matinada, als locals d’oci nocturn de la zona de la Farga que obriran la nit de Carnestoltes amb entrada gratuïta. Per a totes aquelles persones que vulguin continuar la festa, s’oferirà un servei de bus gratuït a partir de les 2 de la matinada des del Passeig de la Indústria fins al Passeig de la Farga.

Una festa èpica

La festa del Carnestoltes de Banyoles d’aquest any compta amb el lema ‘Una festa èpica’ i les carrosses i comparses participants a les rues i activitats evocaran amb les seves disfresses grans esdeveniments de la història de la humanitat. El cartell és obra de la dissenyadora Irene Mercader que, en la presentació de la programació del Carnestoltes, ha explicat que “a partir de la temàtica de festa èpica he volgut evocar amb els cartells els paisatges i l’imaginari de Banyoles per donar-hi un caràcter èpic”. La imatge gràfica parteix de fotografies de Harold Abellan tant d’espais de Banyoles, com l’església de Santa Maria dels Turers o el Monestir, com d’espais com les muntanyes al voltant de l’Estany, que s’ha treballat amb la llum crepuscular del capvespre.

Notícies