La cantaora Rocío Márquez presenta el disc "visto en el jueves" dissabte a l'Auditori de l'Ateneu

10.03.2020

La veu femenina més important del flamenc actual presenta un àlbum format per cançons recreades i lletres populars i tradicionals

La gran cantaora Rocío Márquez presentarà el disc Visto en el jueves en un concert organitzat per Joventuts Musicals de Banyoles que tindrà lloc aquest dissabte 14 de març a l’Auditori de l’Ateneu (21 h, 12 €) i on la cantant s’acompanyarà del guitarrista Juan Antonio Suárez Canito. La que fou artista resident de 2015 torna cinc anys després a Banyoles amb el seu cinquè treball discogràfic, un àlbum que confirma la cantaora de Huelva com la veu femenina més important i original del flamenc actual.

A Visto en el jueves Márquez proposa un exercici de memòria: escoltar memòries vives i plurals usant, tallant i enganxant cançons i càntics, les varietats tradicionals del flamenc i música popular. L’únic nexe que té el repertori, un nexe difús però alhora crucial, és que totes són peces que han estat trobades en l’històric mercat d’antiguitats d’El Jueves, al carrer Feria de Sevilla. Així mateix, la cantaora fa una reflexió crítica sobre el concepte de l’autor mitjançant un repertori en què l’escletxa en el flamenc i el no flamenc, entre el Cante i la Cançó queda desdibuixada. D’aquesta manera, hi trobem cançons versionades de grans artistes, així com peces tradicionals recreades.

Després de prescindir de la guitarra als dos projectes anteriors, Firmamento i Diálogos de viejos y nuevos sones, Márquez torna a l’instrument angular del flamenc de la mà de Canito. Entre tots dos assumeixen el repte d’esprémer les seves possibilitats expressives des dels paràmetres de la naturalitat i la senzillesa musical transitant per una constant experimentació d’arranjaments i melodies.

En total, catorze peces més un bonus track conformen el treball, que inclou la col·laboració de Kiko Veneno, el qual interpreta el cèlebre Andaluces de Jaén de Miguel Hernández. El corpus de lletres del disc correspon a les cançons recreades i lletres populars i tradicionals dels càntics flamencs, si bé hi trobem també una adaptació a romanç de diversos poemes d’Antonio Orihuela i un text compost per la pròpia Márquez a Una vida de imagen.

La veu de la nova generació del flamenc

Rocío Márquez (Huelva, 1985), qualificada per la crítica com “la veu de la nova generació del flamenc”, porta més d’una dècada forjant una carrera artística que avui ja desborda el panorama flamenc, del qual és un referent i figura consolidada. La seva discografia mostra tant amor per la tradició flamenca com la necessitat d’eixamplar els límits d’aquesta mateixa tradició explorant i experimentant amb melodies, instruments, arranjaments i lletres. Així, des del directe Aquí y ahora (2009), els seus discos són la crònica d’un enlairament. Claridad (2012), El Niño (2014), Firmamento (2017), Diálogos de viejos y Nuevos sones (2018) i Visto en el Jueves (2019) mostren una artista en contínua cerca de si mateixa a través de la música.

Durant aquesta cerca, ha aconseguit la complicitat de la crítica, que li ha concedit el Giraldillo a la Innovación de la Bienal de Sevilla i el premi Coups de Coeur de l’Academia de Charles Cros (França), i ha conquerit grans temples com el Teatro Real, Auditorio Nacional, Palau de la Música, L’Olympia o la Filharmònica de París. També ha defensat el seu flamenc heterodox als European Film Awards, al Primavera Sound, al Monkey Week o al CCCB i ha compartit escenari amb Jorge Drexler, Rosa Torres Pardo, Arcángel, Carmen Linares o José Manuel Zapata. Així mateix, ha gravat  amb The New Raemon, Christina Rosenvinge, Kiko Veneno, Albert Pla, Dani de Morón, Diego Carrasco o Refree.

Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).

Notícies