L'Auditori de l'Ateneu s'uneix a la commemoració de l'Any Perucho amb l'espectacle familiar "Botànica Oculta" de Forani Teatre

01.10.2020

L'espectacle de titelles de diumenge és una de les activitats de la programació de propostes que se celebren a la ciutat que va acollir el novel·lista barceloní del 1951 al 1955.

L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles acollirà aquest diumenge 4 d’octubre el primer espectacle familiar de la temporada de la mà de Forani Teatre, que presentarà Botànica oculta (12 h, 5 €). Una activitat organitzada per Joventuts Musicals de Banyoles que tindrà lloc en els actes de commemoració de l’Any Perucho que a Banyoles se celebren a través d’una programació pròpia de propostes per a difondre la vida i obra de l’escriptor, el qual va treballar com a jutge a la ciutat.

L’espectacle, apte per a tots els públics, narrarà la història d’en Joan, que és un expert de la botànica, coneix moltes plantes i remeis naturals i és capaç de curar una mal de pedra com una forta diarrea. És el propietari d’un petit herbolari ple de pots que contenen plantes medicinals. Ha fet del seu ofici una autèntica passió. Avui té la botiga plena de clients (públic), i està molt content. Li agrada trobar remeis perquè tothom sigui feliç en aquesta vida. Però avui està especialment content perquè la Maria Lluïsa, la llibretera del costat, li ha portat la nova edició en català del llibre La Botànica Oculta de Joan Perucho. Emocionat, obre el llibre amb unes ganes boges de voler-ho compartir amb els clients, que com de costum, mai tenen pressa.

Arnau Colom (titelles), Enric Rovira (música) i Pau Josa (tècnic de so) formen Forani Teatre, companyia nascuda l’any 2006 amb la intenció de crear espectacles adreçats a tot tipus de públic. La companyia, centrada en el treball de la creació i la docència, avança amb la constant d’explorar nous llenguatges que donen com a resultat espectacles amb segell propi. Forani Teatre concep els espectacles d’una manera total i artesana, és a dir, controla tot el procés de creació des de l’inici fins que l’espectacle es troba amb el públic: creació de la història, construcció de l’escenografia i dels titelles, composició de la seva banda sonora i posada en escena.

L’Any Perucho està impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor. És una de les efemèrides decretades pel Govern per aquest any 2020 i el seu comissari és el crític i escriptor Julià Guillamon.

JOAN PERUCHO I BANYOLES

El novel·lista barceloní Joan Perucho va viure des del 29 d’agost de 1951 fins a l’11 d’abril de 1955 a la ciutat de l’estany, on hi va exercir de jutge comarcal. Es va allotjar a l’antic Hotel Mundial, ubicat a la Plaça Major, on actualment hi ha una gelateria. Mantingué excel·lents relacions amb personalitats locals com ara l’alcalde Miquel Boix i féu de cicerone de visitants il·lustres com ara el poeta J.V. Foix. El pas per Banyoles està present en llibres com Diana i la mar morta i, sobretot, dues de les seves obres principals, Les històries naturals i Llibre de cavalleries.

La literatura de Perucho aporta una imaginació desbordant. Viatges a través del temps, vampirs, plantes màgiques, aigües encantades, monstres erudits, espies, anacoretes del desert... Però també el sentit de l’aventura, la curiositat per les coses, l’avidesa d’experiències i sensacions. Perucho va ser gastrònom, va parlar d’erotisme, va col·leccionar mobles i llibres, va ser amic i col·laborador d’artistes.

Les entrades per al concert de diumenge es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).

Per a més informació:

Ateneu - Centre Municipal d’Estudis Musicals

972 57 60 49

ateneu@ajbanyoles.org / www.ateneu.banyoles.cat

Notícies