26.01.2017
L’entrada és gratuïta i explica la qüestió candent de les fosses comunes del franquisme i la repressió franquista contra els mestres de la República
El Museu Arqueològic de Banyoles inaugura aquest 26 de gener l’exposició Desenterrant el Silenci que retrata l’exhumació d’una fossa comuna del franquisme en un petit poble de Burgos, una fossa amb les restes, entre d’altres víctimes, d’un mestre català, l’Antoni Benaiges, que va impulsar, durant la II República, la renovació pedagògica en un petit poble de Burgos. Va ser precisament aquest compromís amb el model d’escola republicana que va costar-li la vida en mans dels franquistes.
L’exposició és, doncs, una oportunitat per apropar-nos a una qüestió encara candent com és la de les fosses del fraquisme que, avui per avui, encara continuen sense identificar malgrat ja ha passat quaranta anys des de l’inici de la democràcia. Però també és una oportunitat per conèixer el que va suposar el nou model pedagògic que la República va impulsar.
Entre les activitats paral·leles hi haurà un debat moderat pel fotògraf i documentalista Sergi Bernal –productor de l’Exposició- i que tindrà dos eixos temàtics: la repressió franquista sobre el món de l’ensenyament a càrrec del pedagog i historiador Salomó Marquès i també es tractarà el tema de les fosses comunes del franquisme a càrrec de l’arqueòleg René Pacheco. El debat tindrà lloc el dimarts 21 de febrer a les 19 h a la Sala Corominas del Centre d’Estudis Comarcals.
A la vegada, el 10 de març a les 19 h i al Museu Darder tindrà lloc la projecció del documental El Retratista realitzat per Alberto Bougleux i Sergi Bernal. Un documental on s’ha reconstruït la vida de l’Antoni Benaiges, un autèntic trencaclosques que ha exigit als autors fer més 13.000 km buscant testimonis dels que van conèixer aquest mestre víctima de la repressió franquista. Els dies 26 de febrer i 12 de març, es faran dues visites dominicals de la mà de Sergi Bernal, a les 12 h del migdia.
L’exposició s’emmarca dins el projecte “Memòria Històrica i Diàleg Intergeneracional” que s’ha impulsat des de l’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Banyoles i, en concret, dels àmbits d’Educació, Cultura i Benestar Social i va dirigit als instituts de secundària de la comarca del Pla de l’Estany (Josep Brugulat, Pere Alsius, Pla de l’Estany i Casa Nostra). L’objectiu és apropar els més joves als efectes que tota dictadura, com la que va significar el règim franquista, té a nivell social, i rescatar, sobretot, les conseqüències i l’abast de la repressió feixista en contrast amb els valors de la democràcia, la llibertat i el respecte a les idees.
© AJUNTAMENT DE BANYOLES
Passeig de la Indústria, 25, 3a planta | 17820 Banyoles
972 58 18 48 | 972 57 00 50