Curs per conèixer arbres, arbusts i lianes

Finalitzat
2022
divendres, 30 de setembre | 19:30 h

Inscripcions: museudarder@ajbanyoles.org, tel. 972 57 44 67

Professor: Joan Font

Compartir

Curs per aprendre a identificar els principals arbres, arbusts i lianes del boscos i bosquines del nostre entorn. Es faran 6 classes teòriques per conèixer les característiques anatòmiques que ens permeten diferenciar-los així com les famílies botàniques que inclouen la major diversitat de plantes llenyoses de Catalunya, i realitzarem tres sortides de camp visitant els diferents estatges de vegetació que ens permetin observar la diversitat d'hàbitats forestals de casa nostra: boscos aciculifolis alpins i caducifolis montans (pinedes de pi negre, fagedes, rouredes,...),boscos de ribera (salzedes, sargars, freixenedes, vernedes...) i boscos perennifolis de terra baixa (alzinars, suredes,...).El professor del curs és en Joan Font, botànic expert que forma part del grup localde Flora Catalana i acadèmic amb molts anys d'experiència en la investigació i formació a la Universitat de Girona.

Dates: Classes teòriques i presencials (al Museu Darder de 19:30h a 21h):

- 30 de setembre (divendres): Les parts vegetatives de la planta. Parts de la fulla, disposició i diversitat morfològica. Els borrons. Formes vitals dels vegetals.

- 5 d'octubre (dimecres): La reproducció de les plantes: flors i fruits. Parts de la flor, tipus d’inflorescències i fruits.

- 14 d'octubre (divendres): Principals famílies de plantes llenyoses I: pinàcies, fagàcies, salicàcies, betulàcies,...

- 21 d'octubre (divendres): Principals famílies de plantes llenyoses II: rosàcies, ericàcies, cistàcies,...

- 28 d'octubre (divendres): Exemples i ús de claus dicotòmiques i visuals de determinació. 

- 4 de novembre (divendres): Les plantes llenyoses en el paisatge. Comunitats vegetals. Estatges altitudinals.

Sortides de camp:

- 15 d'octubre (dissabte): Boscos montans i subalpins. Anirem al Ripollès al matí per conèixer les comunitats vegetals d’alta muntanya i de tornada pararem a la Garrotxa, per veure boscos de la muntanya mitjana plujosa (de 2/4 de 9 del matí a 5 de la tarda)

- 29 d'octubre (dissabte): Boscos riparis del Fluvià i de la rodalia de l'estany de Banyoles (de 9 a 1 del migdia)

- 5 de novembre (dissabte): Boscos de terra baixa, com l'alzinar i la sureda, juntament amb altres comunitats arbrades com les pinedes de pi blanc i les brolles associades (de 9 a 1 del migdia)

Organitzen: Limnos, Museu Darder, Ajuntament de Banyoles

Amb el suport de: Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.

Divendres
30
set
Finalitzat