Els senyors de Banyoles: els abats del monestir de Sant Esteve

Aquest llibre, Els senyors de Banyoles: els abats del monestir de Sant Esteve, versa sobre els 1.200 anys d’història del monestir de Sant Esteve de Banyoles. I ho fa des de l’òptica dels homes que el van governar, els seus abats. És el fruit del treball metòdic de dos banyolins de vàlua ben reconeguda: l’investigador Joan Anton Abellan i l’historiador i arxiver Josep Grabuleda.
Ambdós, que han realitzat multitud de recerques històriques relacionades amb Banyoles i el Pla de l’Estany, han unit esforços i coneixements per dur a terme aquesta magnífica obra.
El llibre, el primer publicat sobre el monestir de Sant Esteve de Banyoles, tracta, i aprofundeix, en el paper de l’abat en la vida monàstica, en la seva relació com a senyor feudal amb els seus vassalls i amb els altres senyors feudals (laics i eclesiàstics), i s’hi veu declinar el seu poder fins a la desaparició del monestir el 1835.
Finalment, es dóna una relació dels abats (abaciologi) i s’explica, en un recorregut per la història i vicissituds del monestir, qui eren, d’on provenien i com varen intervenir en la vida monàstica i en la població