"L'escola d'abans", l'exposició temporal més visitada del Museu Arqueològic

18.09.2019

Prop de 4.000 persones han visitat la mostra, organitzada per l’Ajuntament i el museu, amb la col·laboració dels instituts de secundària

Un total de 3.893 persones han visitat L’escola d’abans. Memòria de l’educació durant el franquisme, l’exposició temporal que fins al cap de setmana es va poder veure al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. Aquestes xifres la converteixen en la mostra temporal més visitada del museu des que l’any 2007 l’equipament va començar a acollir exposicions temporals. Les activitats paral·leles a l’exposició es tancaran aquest dissabte 21 de setembre amb una xerrada i visita guiada per diferents equipaments escolars de la Segona República a Banyoles.

Entre el total de visitants que han recorregut la mostra des que l’1 de maig va obrir portes al Museu Arqueològic, destaquen disset grups procedents d’escoles i instituts, principalment de Banyoles i comarca. A més, a aquesta xifra s’hi han de sumar també les més de 200 persones que han participat en les activitats paral·leles organitzades en el marc de l’exposició.

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, s’ha mostrat molt satisfet del balanç de visitants de l’exposició i ha destacat que “l’afluència de públic s’explica per l’interès que ha generat la mostra, però també marca una tendència en les xifres de visitants a les exposicions temporals als museus de Banyoles”. Miquel Cuenca ha volgut remarcar també que “la mostra ens ha permès fer un exercici de memòria històrica molt interessant perquè ens permet revisar una part de la història que encara és molt present”. I ha afegit també que l’exposició “demostra la capacitat dels museus de Banyoles de produir exposicions pròpies de qualitat”.

En aquest sentit, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural ha remarcat que “una bona mostra de l’interès que ha generat la temàtica de l’exposició i la qualitat de la producció és que altres poblacions s’han mostra interessades a acollir-la”.

Revisió històrica

L’escola d’abans. Memòria de l’educació durant el franquisme, organitzada per l’Ajuntament de Banyoles i el Museu Arqueològic amb la col·laboració dels instituts de secundària de la ciutat i especialment de l’Institut Josep Brugulat en la producció, oferia una síntesi del model educatiu impulsat per la dictadura franquista, que va posar fi a la proposta innovadora i progressista d’escola republicana. Entre altres, s’hi tracten temes essencials com l’alliçonament ideològic, l’adoctrinament religiós, la imposició del castellà com a llengua a l’escola, la segregació per gènere, l’escassetat de recursos a l’aula o la manca d’igualtat d’oportunitats.

La mostra es complementava amb un seguit de testimonis recollits pels alumnes de secundària de la comarca dins el projecte El passat en comú: memòria històrica i diàleg intergeneracional: el passat en comú, a través d’àudios i d’un audiovisual de 20 minuts de durada. El visitant també ha pogut veure nombroses fotografies i llibres escolars de l’època, així com la reconstrucció parcial d’una aula del període franquista, a partir dels materials originals procedents de l’escola Baldiri Reixac, com l’escut de terrissa franquista que durant molts anys va formar part de la façana de l’escola.

Visita guiada dissabte

Les activitats paral·leles de l’exposició temporal es tancaran amb la xerrada i visita guiada gratuïta L’experiència de l’escola de la Segona República a Banyoles, que anirà a càrrec de Rafel Ponsatí, mestre i estudiós de l’escola republicana. La xerrada, que tindrà lloc a les 11 del matí, es farà al Museu Arqueològic i després es visitaran els diferents centres escolars del moment com la Providència, la Placeta dels Estudis i les Carmelites.

Notícies